Terjed a madárinfluenza Magyarországon: duplázódnak az árak?

Világgazdaság2016. december 28. 10:05

A madárinfluenza terjedése miatt sok helyen nehezen beszerezhetők a hízott baromfiáruk, ahol mégis hozzájutunk, ott a megszokott ár dupláját is elkérhetik érte - írja a Világgazdaság.

Továbbra sem sikerült megállítani a madárinfluenza terjedését Magyarországon:

  • A baromfiállomány 40 százaléka,
  • A víziszárnyasok 60-65 százaléka,
  • A hízott (elsősorban májáért tartott) kacsák és libák 100 százaléka érintett a járványban.

A ténylegesen beteg állatok aránya ennél kisebb, a H5N8 vírus bedig emberre nem veszélyes, a bolti baromfihús biztonságos.

A gazdák kára azonban jelentős lehet, de a boltok polcain is nehezebb, de legalábbis drágább most baromfihúshoz jutni. Különösen a hízott májjal vannak gondok: van, ahol a kereskedő a szokásos dupláját,

16 ezer forintot is elkér egy kiló libamájért,

és olyan is van, ahol egyáltalán nem lehet ilyet kapni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Címlapkép: MTI / Ujvári Sándor

Címkék:
vásárlás, libamáj, madárinfluenza,