Bicskanyitogató: lopják a gyerekek adatait az okosjátékok

Magyar Nemzet2016. december 8. 10:02

Több okosjáték is lehetőséget ad, hogy visszaéljenek a legkisebbek adataival és titkaival. Az uniós és az amerikai fogyasztóvédők is óva intenek attól, hogy idén karácsonyra My Friend Cayla vagy az i-Que nevű, internethez csatlakoztatható okosjátékokat tegyünk a fa alá - írja a Magyar Nemzet.

Az unió több országában kapható okosjátékok a szakemberek szerint durván megsértik az adat- és fogyasztóvédelmi előírásokat. Nem csupán beszélgetésre késztetik a gyermekeket, hanem egyben - a szülők hozzájárulása nélkül - rögzítik is, amit mondanak.

A Los Angeles-i Genesis Toys által gyártott játékokkal kapcsolatban további aggodalomra adhat okot, hogy egyszerű módon meg lehet hekkelni a rendszerüket. A szakemberek szerint aki kicsit is ért hozzá, könnyen el tudja érni, hogy egy mobiltelefonon keresztül halljon mindent, amit a játék "hall", illetve beszélni tudjon a játékon keresztül.

Ezek mellett ráadásul a termékek bújtatott reklámokat is közvetítenek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Cayla például előszeretettel mesél arról, mennyire kedveli a Disney-filmeket.

A lap úgy tudja, hogy Magyarországon egyelőre egyik játék sem kapható, de az Egyesült Államokban My Friend Cayla 60 dollárba (17 ezer forintba) kerül, míg az i-Que intelligens robot 90 dollárba (25 ezer forintba) kerül.

Címkék:
vásárlás, gyerek, baba,