Lecsapott a felügyelet: hogy merték ezt egyáltalán virslinek hívni?

Pénzcentrum2016. november 8. 21:03

Kevesebb mint fele volt a hústartalma annak a virslinek, amit most vont ki a forgalomból az élelmiszer-felügyelet.

40 százalék helyett csak 18 százalék húst tartalmazott a lengyel gyártású Baroni baromfivirsli,

így jogellenesen nevezték virslinek

- állapította meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb vizsgálata. A felügyelet elrendelte az érintett termék és az azzal azonos jelölésű tételek forgalomból történő kivonását.

Magyarországon a húskészítmények megnevezéseinek használatát a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) előírásai védik. A virsli minőségi jellemzőit is ez a dokumentum szabályozza. Virsli néven tehát csak azt a terméket lehet forgalomba hozni, ami megfelel az előírásban rögzített követelményeknek.

A jelenlegi szabályok szerint a virslinek legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia. Az 1 kilós, vákuumcsomagolt BARONI termékben viszont csak 18 százalék hús volt. A készítmény - fő összetevőként - 43 százalék "csontokról mechanikusan lefejtett baromfihúst", úgynevezett MSM-et tartalmazott. Az Európai Uniós előírások alapján azonban az MSM nem tekinthető húsnak, így a hústartalomba sem számítható bele.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A terméket tehát jogellenesen hozták "virsli" megnevezéssel forgalomba Magyarországon. A NÉBIH ezért elrendelte az érintett tétel (fogyaszthatósági ideje: 29.10.16., tételazonosítója: L:11732 0310280) továbbá az ezzel azonos összetételű és jelölésű Baroni baromfivirsli termékek forgalomból való kivonását.

A hatósági intézkedésen túl a forgalmazó felvette a kapcsolatot a gyártóval, hogy a továbbiakban csak a jogszabályoknak megfelelően jelölt termékek kerülhessenek az üzletekbe. 2017. augusztus 1-jétől tovább szigorodnak majd a MÉ húskészítményekre vonatkozó előírásai: a virslinél például még magasabb hústartalmat (minimum 51 százalék) ír elő és megszabja az MSM maximális mennyiségét is (maximum 10 százalék).

Címkék:
vásárlás, virsli,