Hatalmas dobásra készül a Tesco: örökre száműzhetik a blokkokat

Pénzcentrum2016. október 25. 14:06

A te blokkjaid is mindig a kukában végzik? Hamarosan vége lehet a nagy papírpazarlásnak, hiszen a Tesco digitális nyugták kiállításával kísérleteizk. Mutatjuk a részleteket.


A vásárlások után kapott blokkot a legtöbben szinte egyből a kukába dobjuk. Ha pedig eltesszük, akkor szinte soha nem találjuk meg, amikor szükségünk lenne rá. Ennek azonban hamarosan vége lehet, ugyanis a Tesco egy nagy újítással kísérletezik, ami megszüntetné a papír blokkokat.

Az üzletlánc egy olyan rendszert tesztel, ami a blokk helyett az okostelefonunkra küldi a vásárlásról a nyugtát.

- írja a Daily Mail.

Hogyan működne a rendszer?

A kasszánál fizetés után egy külön terminálhoz kell hozzáérintenünk a bank-,hitel-, vagy hűségkártyánkat, ami elküldi az okostelefonunkra a digitális számlát. Mindössze annyi a feladatunk, hogy előtte telepítenünk kell egy alkalmazást, ami fogadja majd a blokkokat.

A rendszer kialakításakor persze nem feledkeztek el a hagyománykövető vásárlókról sem. Aki szeretné, az kinyomtathatja a blokk rövidített változatát. Az áruházlánc pedig hangsúlyozza, hogy ez csupán egy lehetőség arra, hogy kevesebb papírt használjunk - ezért vélhetően a régi rendszert nem fogják teljesen megszüntetni.

A Tesco egyelőre két nagy-britanniai üzletben teszteli a rendszert, de amennyiben ez sikeresnek bizonyul, akkor egyre több üzletükben, később akár Magyarországon is elterjedhetnek a digitális blokkok. A rendszer üzemeltetésében egyébként egy informatikai cég segít a Tesconak. Az új terminált külföldön "Tap&Tag" -nak nevezik. Az persze azért kérdéses, hogy ennek a rendszernek hogyan lehet rendezni majd a jogi hátterét Magyarországon.

Sokan panaszkodtak...

Az újítás azon felül, hogy környezetbarát még praktikus is. A régi blokkokra ugyanis sok vásárlói panasz érkezett, hogy blokkon lévő szöveg hamar kifakul. Ez pedig azért van így, mert boltok a blokkok nyomtatásakor nem tintát használnak, hanem egy különleges hőnyomtatót és hozzá egy hőmérsékletre érzékeny papírt - ez pedig kémiailag instabil. Bár sokat spórolnak a boltok így a tintán, de a nyugták valóban hamar kifakulnak, ha napfény vagy hő éri őket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Más fejlesztés is érkezett már külföldről

  • Önkiszolgáló kassza

Míg korábban csak külföldön működtek az önkiszolgáló kasszák, ma Magyarországon már több mint 500 üzemel belőlük. Ráadásul az áruházakban országszerte hónapról-hónapra vezetnek be ilyen kasszákat:

már minden harmadik vásárló ezeket választja fizetésnél.

De az áruházláncnál azt is felismerték, hogy mindig lesznek olyanok, akik a hagyományos pénztárakat használják majd.

  • Scan&Shop

Az áruházlánc tavaly ősszel indította el Scan&Shop elnevezésű technológiáját Budaörsön, hamarosan pedig más áruházakban (Győr, Budapest Fogarasi út, Szeged, Debrecen) is találkozhatnak majd ezzel a megoldással a vevők, és a szolgáltatás nem csak a klubkártyáva rendelkezők számára lesz elérhető.

A Scan&Shop egyébként úgy működik, hogy a vásárlók a bejáratnál elvehetnek egy kézi készüléket. Az eszközzel be kell olvasni a kosárba tett termékek vonalkódját. A fizetés pedig a kijelölt Scan&Shop kasszáknál történik: ott le kell olvasni egy összesítő vonalkódot, majd fizetni.

Loading...

Címkék:
vásárlás, digitális, Tesco, fejlesztés, környezetvédelem, blokk,