Innen jönnek a csempészett áruk az EU-ba

Pénzcentrum/Portfolio2016. szeptember 25. 09:00

Az EU-tagországok vámhatóságai tavaly becslések szerint mintegy ötmillióval több hamisított árucikket foglaltak le, mint az előző évben, ami 15 százalékos növekedést jelent 2014-hez képest - derült ki az Európai Bizottság pénteken közzétett jelentéséből. A statisztikák szerint a lefoglalt áruk legnagyobb része, 41 százaléka továbbra is Kínából származik, illetve a lefoglalt termékek legnagyobb hányadát (27 százalékát) továbbra is a cigaretta teszi ki. Különösen érdekes, hogy a legtöbb lefoglalt élelmiszert egy olyan nyugat-afrikai országból próbálták becsempészni az EU területére, amelyről a legtöbben még nem is hallottak.

A Bizottság friss jelentése szerint 2015-ben több mint 40 millió olyan terméket tartóztattak fel az EU külső határain - összesen csaknem 650 millió euró értékben -, amelyekről a hatóságok azt feltételezik, hogy szellemitulajdon-jog megsértésével állították elő őket. Ez több, mint 5 millió darabbal, azaz 15 százalékkal több, mint a megelőző évben volt.

 A szellemitulajdon-jogok EU-beli érvényre juttatásáról szóló most közreadott jelentés (itt található) bemutatja a lefoglalt áruk kategóriáit, a származási országokat, a jogsértés által érintett szellemitulajdon-jogokat és a szóban forgó áruk szállítására használt közlekedési eszközöket is. Az anyag szerint a lefoglalt termékek legnagyobb hányadát (27 százalékát) továbbra is a cigaretta teszi ki, a fogyasztók egészségét, illetve biztonságát veszélyeztető egyéb fogyasztási és használati cikkek - pl. az élelmiszerek és üdítőitalok, a testápolási termékek, a gyógyszerek, a játékok és az elektronikus háztartási berendezések - részaránya pedig együttesen eléri a 25,8 százalékot.

2015-ben is Kínából érkezett a legtöbb hamisított áru (az összes termék 41 százaléka), utána pedig sorrendben Montenegróból, Hongkongból, Malajziából és Beninből. Utóbbi országból nagy mennyiségű élelmiszert kíséreltek meg behozni, míg Mexikó volt a hamisított szeszesitalok elsődleges származási országa, Marokkó pedig az üdítőitaloké.

A testápolási termékek tekintetében Malajzia, a ruházati termékeket illetően Törökország volt az első helyen, ami pedig a hamisított mobiltelefonokat és tartozékokat, memóriakártyákat, számítógépeket és azok alkatrészeit, illetve a CD-ket, DVD-ket és öngyújtókat illeti, Hongkong volt a listavezető. Hamisított cigarettákat elsősorban Montenegróból kíséreltek meg behozni az EU területére, illegális gyógyszereket pedig főként Indiából.

A lefoglalt áruk több mint 91 százalékára jellemző, hogy a szóban forgó termékeket vagy megsemmisítették vagy a jogsértés által érintett márkák jogtulajdonosával együttműködésben bírósági eljárást indítottak a jogsértés megállapítására.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Európai Bizottság egyébként már 2000 óta évente készít jelentést a szellemitulajdon-jogok érvényesítését célzó vámhatósági intézkedésekről. A jelentésben foglalt adatokat a tagállamok vámigazgatási szervei bocsátják a Bizottság részére. Ezek az adatok értékes információforrásként szolgálnak a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) számára is a szellemitulajdonjog-sértéseket elemző jelentései elkészítéséhez.

A Vámunióról röviden

Az európai vámunió egyedi a világon. Az Európai Unió egyik alapköve, és nélkülözhetetlen az egységes piac működéséhez. Ha már az egyik tagállamban megtörtént a vámkezelés, az áruk szabadon mozoghatnak az Unióban, mivel minden tagállam ugyanazokat a bevételi és védelmi szabályokat alkalmazza külső határain.
Az EU 28 vámigazgatásának úgy kell eljárnia, mintha egyetlen egységet képeznének, valamint elő kell segíteniük a kereskedelmet és gondoskodniuk kell az uniós polgárok egészségének és biztonságának védelméről. Ezek nem könnyű feladatok. Az EU az egyik legnagyobb kereskedelmi blokk a világon. 2015-ben az uniós árukereskedelem a globális árukereskedelem csaknem 15%-át tette ki, értékét tekintve pedig 3,5 ezermilliárd eurót ért el. Ekkora volumenű nemzetközi kereskedelem igazgatása évente több millió vámáru-nyilatkozat kitöltésével jár, melyeket a vámhatóságoknak gyorsan és hatékonyan kell feldolgozniuk.

Címkék:
vásárlás, vámunió, vámkezelés,