Borászok: nagyon jó évjárat lehet az idei

Magyar Hírlap2016. szeptember 12. 09:01

Kitűnő termést várnak, jó évjáratra számítanak idén a borászok; ha nem is lesz annyi bor, mint tavaly, de a szeptemberi kedvező időjárás ellensúlyozta a nyári esős időszakot - írja hétfői számában a Magyar Hírlap.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke szerint a tavaszi fagyok és a nyári jégesők okozta károk után sokat javíthat a szőlő minőségén a szeptemberi napos, meleg, száraz időjárás, így "szép borok" lesznek.

A balatonboglári borász elmondta, pár napja zenitet, rizlingszilvánit, pinot blanc fajtákat szüretelnek, és a héten kezdik meg a sauvignon blanc és a pinot noir szedését, következik majd a chardonnay, a szürkebarát, októberben pedig az olaszrizling, a cabernet fajták és a merlot.

Tájékoztatása szerint országosan is jól haladnak a szüreti munkálatokkal. A HNT idén 385 ezer tonnára becsüli a szőlőtermést; ez pedig - 70 százalékos lékinyerési aránnyal kalkulálva - 2,7 millió hektoliter seprős újbornak felel meg.

Kisebb mennyiségű, de kitűnő borok készülnek majd a Balaton északi partján az idén - mondta a lapnak ifjabb Figula Mihály füredi borász. A szakember 40 százalékos terméskieséssel számol a fagyok és a jégesők miatt, de szerinte ami megmaradt a szőlőben, az egészen magas minőségű, persze ehhez napsütéses őszre van szükség.

Címkék:
vásárlás, bor, borászat,