Tömegével hagyják el magyar melósok az országot: újabb ágazat került veszélybe

Háhner Petra2016. szeptember 10. 17:01

Az egyik hazai édességgyártónál jártunk, ahol már nagyban készülnek a karácsonyi szezonra. Megnéztük, hogy készül a kakaós-rumos szaloncukor, a vezérigazgatóval pedig arról is beszélgettünk, hogy egészséges-e a csoki, és milyen alapanyagokkal kell vigyázni.

A keszthelyi LISSÉ Édességgyár Kft. idén június 10-én kezdte el az idei szaloncukorgyártást egy nagy élelmiszerláncnak. Körülbelül 250-270 tonna gyártását tervezik 2016-ban, ami akár még több is lehet, hiszen ez a piac az utolsó hónapokban gyorsul fel - mondta el a Pénzcentrumnak Faluhelyi Ferenc ügyvezető, miután megnéztük a gyártási folyamatot a Coop Rally-n.

Mindenkinek a zselés kell, de miért?

A szaloncukor kifejezetten magyar sajátosság, méghozzá nagyon népszerű:

évente 4000 tonna szaloncukrot vásárolnak a magyar fogyasztók, aminek a nagy része, körülbelül 70 százaléka zselés. Az ügyvezető szerint ez rossz beidegződés, egyelőre talán a kakaós-rumos változhat rúghat labdába a zseléssel szemben,

de még rengeteg finomság érhető el ezen a piacon, például:

  • marcipános;
  • asztalt szilvás;
  • aszalt sárgabarackos;
  • alkoholos-meggyes;
  • és pálinkás.

Ezek persze magasabb árkategóriájú termékek, de jelentős minőségbeli különbségek is vannak. Az édességgyár zselés helyett átállt a gumis szaloncukrok készítésére, illetve az idei évtől megszüntette a bevonós szaloncukrok gyártását, helyette csak valódi csokoládét használnak. Mindkét váltás egészségügyi megfontolásból történt, mivel ez egy jelentős új trend most az édesiparban.

Egészséges a csoki, ha így eszed

Az édességgyártásban az utóbbi években jellemző a minél egészségesebb alapanyagok felhasználása, amiben a transz-zsírsav-mennyiség csökkentése volt Magyarországon a legutóbbi nagy előrelépés: az Európai Unióban harmadikként - Ausztria és Dánia után - 2014-ben korlátozták a végső fogyasztónak szánt élelmiszerek transz-zsírsav-tartalmát, azóta a megengedett legnagyobb mennyiség az élelmiszer összes zsírtartalmának 2 százaléka.

Mi a transz-zsírsav?
A transz-zsírsavak főként az élelmiszerek feldolgozása során keletkeznek: az olajok hidrogénezésével megnövelik a termékek eltarthatóságát és ízstabilitását. Ezeket a hidrogénezett növényi olajokat főként a sütőipar, a cukrászat, valamint a csokoládé étbevonat készítői használják. Bár vannak előnyös tulajdonságai, nem szabad elfeledkezni a fogyasztó egészségére gyakorolt káros hatásokról: a kutatások a magas transz-zsírsavakat tartalmazó étrendet összefüggésbe hozták számos szívbetegséggel, cukorbetegséggel, az elhízással és több más megbetegedéssel. Épp ezért számos országban szabályozzák a maximálisan az élelmiszerbe kerülhető transz-zsírsav mennyiségét.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hasonló forradalomra számíthatunk a pálmazsír-tartalommal kapcsoltban, bár Magyarországon ennek a veszélyeiről egyelőre nem igazán esik még szó.

Nagy mennyiségben ez is egy rendkívül káros zsírfajta, és hazánkban is rengeteg élelmiszerben megtalálható, főleg a fagylaltokban és a jégkrémekben, persze szó sincs arról, hogy ne fogyasszunk ilyesmit. "Ahogy a minőségi borból is jótékony hatású a mértékletes fogyasztás, a minőségi csokoládé esetében is pontosan ugyanez a helyzet.

Az Édességgyártók Szövetségének friss adatai szerint 52 százalék fölött van bevitt cukor mennyisége a magyar háztartásokban, ami magas szám, főleg ahhoz képest, hogy a csokoládék cukortartalma körülbelül 12 százalék, a cukros üdítőitaloké pedig 15 százalék

- mondta el a Pénzcentrumnak a vezérigazgató, aki szerint ebből is látszik, hogy fontos lenne a tudatosságra nevelés: meg kell tanítani a gyerekeknek egészen kicsi kortól, hogy két kocka csokit egyenek egy nap, nem többet, és lehetőleg fekete csokit.

Az édességgyártóknál is aggasztó a munkaerőhiány

Az édesipari cégeket érzékenyen érintik a világpiaci árváltozások, és az ezzel járó az alapanyag beszerzési nehézségek (cukor, kakaó, olajos magvak), ráadásul a legtöbb feldolgozóipari cég Magyarországon erősen küzd a munkaerő-hiánnyal: az édesipari szakemberek és betanított munkások száma folyamatosan csökken.

A munkaerőhiány az egyik legnagyobb forgalomkorlátozó tényező most a feldolgozóiparban, a LISSÉ helyzetét pedig a határ közelsége is nehezíti: mára rengeteg szakmunkás jár át Ausztriába, főleg Burgenlandba és Graz környékére dolgozni.

Faluhelyi Ferenc szerint a cég két éve küzd ezzel a problémával, és ő nagyon üdvözölnék a beígért járulékcsökkentést, de saját szakképzés indítását is tervezi a probléma orvoslására.

Címkék:
csokoládé, szaloncukor, édesség, csoki,