Nem is drága a magyar étel: sehol sem vagyunk az EU-tól

Napi.hu2016. augusztus 24. 12:03

Olcsók a magyar élelmiszerek a Európához képest, az átlagnak mindössze 79 százalékát kell kifizetnünk itthon. Ehhez képest a dán boltokban ugyan azokért az ételekért ennek közel dupláját is kifizethetjük.

Az élelmiszerek és alkoholt nem tartalmazó italok árszintjét összehasonlító kosár alapján, a 28 EU-s országot nézve, több mint kétszeres a különbség a legolcsóbb és a legdrágább tagállam között - derül ki az uniós statisztikai hivatal 2015-ös, vásárlóerő-paritáson számított átlagos árszínvonal indexéből. Az élelmiszerekért a legtöbbet Dániában kell fizetni, ahol az uniós átlag 145 százalékát teszi ki az árszint, míg a második helyen Svédországot (124 százalék), a harmadik helyen Ausztriát (120 százalék), míg a negyedik helyen Írországot és Finnországot (egyaránt 119 százalék) találjuk.

A legjelentősebb tagállamok is a felső-közép mezőnybe tartoznak: Nagy-Britanniában az EU- átlag 111, Olaszországban 110, Franciaországban 109, míg Németországban 103 százalékát kell kicsengetni a boltok pénztárainál. Kevesebből jól lehet lakni viszont az egykori keleti-blokk országaiban. Az unió legalacsonyabb élelmiszerárait Lengyelországban mérték, ahol az EU-átlag mindössze 63 százalékát teszi ki az árszint, s csak hajszálnyival marad el mögötte Románia, amelynek árszínvonala az átlag 64 százaléka. A két - egyébként mezőgazdaságilag is jelentős - országot a sorban Bulgária (70 százalék), Litvánia (78 százalék), valamint Csehország és Magyarország (79-79 százalék) követi.

Címkék:
vásárlás, fogyasztás, eu,