Ilyen egyszerűen nyúlják le a pénzedet az ATM-ből + fotó

Pénzcentrum2016. augusztus 18. 16:32

Ellopott egy bankkártyát, majd az automatához sietett a dunaújvárosi férfi - úgy tűnik, a biztonsági kamerával nem számolt. Adunk néhány tippet, mit csinálj, ha ellopják a bankkártyádat, vagy megtalálod valakiét.

A rendőrség információi szerint május 20-án egy lopott hitelkártyával próbált tranzakciót végrehajtani az egyik dunaújvárosi bankautomatánál a gyanúsított. A dunaújvárosi rendőrség büntetőeljárást folytat készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés gyanúja miatt R. Attila és ismeretlen társa ellen - írja a police.hu.

Bárkivel megtörténhet, hogy ellopják a bankkártyáját, és pillanatok alatt teljesen lekopasztják a számlát. Ezt teljesen kivédeni szinte lehetetlen. Úgy mentheted a helyzetet, hogy azonnal letiltod a kártyádat, amint észreveszed, hogy nincs meg. Illetve állíts be napi limitet, és kérj olyan szolgáltatást, hogy küldjön SMS értesítőt a kártyahasználatról (itt is állítható limit, például hogy ne csipogjon a telefonod, ha kétezer forintért veszel valamit a boltban, de nagyobb összeg levételénél már figyelmeztessen). 

Ha elveszett a kártyád

Az is egyre gyakrabban fordul elő, hogy valaki talál bankkártyát. Ilyen esetben a legrosszabb, amit tehet a megtalálója (a használat után, de az már bűncselekmény), hogy lefotózza és felteszi közösségi oldalra. Ezzel ugyanis a tulajdonos minden adatát azonnal ki is adta. A kártya adatokat ugyanolyan gondossággal kell kezelni, mint a PIN kódot. Az adatok nyilvánosságra hozatalával tálcán kínáljuk a világnak a visszaélés lehetőségét, hiszen például netes vásárláshoz bőven elégendők azok az adatok, amelyek a kártyán is megtalálhatók. 

A rendőrség sem a legjobb választás, mert nem vehetik át a talált bankkártyát. A rendőrség szolgálati szabályzata kimondja, hogy rendőr az állampolgár által talált dolgot - a lőfegyver, gáz- és riasztófegyver, légfegyver, lőszer, pirotechnikai termék, kábítószer, pszichotróp anyag, közbiztonságra különösen veszélyes eszköz, okmány, hatósági jelzés kivételével - csak akkor veszi át, ha annak a találó által a jegyzőhöz történő beszolgáltatása valamilyen oknál fogva nem lehetséges - tudta meg korábban a Pénzcentrum az Országos Rendőr- Főkapitányságtól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mit kezdj a talált kártyával?

Ha találsz egy bankkártyát, akkor a fenti kérdésre a választ szó szerint a kezedben tartod, mivel a hátoldalán általában pontos információ van arról, mit kell tenned ilyen esetben. A kártya a kibocsátó bank tulajdona, és a legjobb, ha annak valamelyik bankfiókjába viszed be.

Címkék:
vásárlás, bankkártya, ATM, lopás, bank, automata,