Ezek most a legkedveltebb magyar borok: tényleg ez lenne az új divat?

Pénzcentrum2016. augusztus 7. 12:01

A magyarok negyede hetente többször is fogyaszt bort, és további 20 százalék azok aránya, akik legalább heti egyszer fogyasztanak a szeszes italból. A kutatásból az is kiderült, hogy melyik borvidékek és borfajták a legkedveltebbek.

A Nagy Bor Teszt felmérésén résztvevők 25 százaléka hetente többször, 20 százaléka hetente egyszer, 24 százaléka pedig havonta 2-3-szor bont palackot. A hatalmas minta nem csak a felmérés jelentőségét növeli, és a belőle kinyert információkat hitelesíti, hanem magára a borpiacra, a kulturált borfogyasztásra is felhívja a figyelmet. A borfogyasztók zöme, mintegy háromnegyede tisztán, szóda vagy üdítőital hozzáadása nélkül fogyasztja el a bort, és a korábbi évekhez hasonlóan elsöprő (mintegy 90 százalékos) a hazai termékeket preferálók aránya.

A kutatásból egyebek mellett kiderül az is, hogy a legtöbben a termőhely, a szín és a szőlőfajta alapján választanak bort. Borvidékeink között - az elmúlt évekhez hasonlóan - a legnépszerűbb Villány, Eger és Tokaj, őket egy kissé lemaradva a Szekszárd, Badacsony, Balaton-felvidék hármas követi. A korábbi felmérések más megközelítésben kérdeztek rá a borfogyasztók által leginkább kedvelt borfajtákra. A mostani eredmény igazolja a felmérés nélkül is látható rozédivatot, hiszen a válaszadók között a rozé és siller borok bizonyultak a legnépszerűbbnek, ezeket követték a száraz, majd az édes vörösborok, az édes fehérborok és a száraz fehérek.

A kutatás a borral kapcsolatos rendezvények látogatására is rákérdezett. A válaszok alapján elmondható, hogy szeretünk boros rendezvényre járni. A kitöltők közel fele évente egyszer-kétszer látogat ilyen eseményeket, de 11 százalékuk két-háromhavonta, 3 százalékuk pedig legalább havonta megfordul borkóstolón, borfesztiválon, vagy akár borvacsorán.

Ami a borvásárlási szokásokat illeti, a legtöbben továbbra is szuper- és hipermarketben vesznek borokat, ezt követi a termelőnél történő vásárlás, és növekszik a borszaküzletekben megvett borok aránya. Megfigyelhető, hogy a fogyasztók barátkoznak az online vásárlás gondolatával is; elmondható, hogy a válaszadók közel 10 százaléka már vásárolt bort online, ezen felül minden harmadik nyitott erre.

Címkék:
vásárlás, bor, alkohol,