Hulladék helyett valódi hús lesz a virsliben

Pénzcentrum2016. július 28. 09:28

A termékek címkéin feltüntetett húsmennyiség arányába nem számíthatják bele a gyártók a csontokról mechanikailag lefejtett mellékterméket a Magyar Élelmiszerkönyv módosítása szerint. A szakma szerint ezzel garantáltan javulni fog a hazai termékek minősége - írja a Magyar Idők.

Eltünteti a silány minőségű húskészítményeket a boltok polcairól a Magyar Élelmiszerkönyv legutóbbi módosítása. Többek közt a termékek sótartalmát, a zsír-fehérje arányokat és a készítmények hústartalmát szabályozza. A legfontosabb változás, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben, amikor a gyártók a termék hústartalmába beleszámíthatták a mechanikailag lefejtett (msm) húst is - ami gyakorlatilag húsipari mellékterméknek felel meg -, ezentúl a feltüntetett jelölés csak a valós hústartalmat tükrözheti.

Így ha ezután az ember levesz egy virslit a polcról és azt látja, hogy 60 százalék a termék hústartalma, akkor biztos lehet abban, hogy az valóban húst és nem porcokat vagy csontról lebontott mellékterméket tartalmaz.

A virsli és a párizsi esetében ez az arány 51 százalék lesz, a termék pedig legfeljebb 10 százalékban tartalmazhat mechanikusan lefejtett húst. Emellett a sótartalom is csökken, a pácolt, nyers sonkák esetében fokozatosan 5, a főtt sonkáknál pedig 3,5 százalékra.

Címkék:
élelmiszer, hús, hulladék, virsli, minőség,