Csökkenhet az Áfa az internet előfizetésekre

Világgazdaság2016. július 21. 10:03

A Kormány 18 százalékra csökkentené az internet-előfizetések után fizetendő általános forgalmi adót. Ezzel az intézkedéssel egy olyan szolgáltatást helyezne kedvezményes áfakörbe, mely ellenkezik az Európai Unió, hazánk által korábban elfogadott szabályaival. A kormány azonban egy már ismert recept alapján taktikázik, vélhetően sikeresen - írja a Világgazdaság.

Deutsch Tamás Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos kijelentése alapján valószínűsíthető, hogy a jelenleg érvényes 27 százalékról, 18 százalékra csökken az internet-előfizetések után fizetendő általános forgalmi adó mértéke 2017. január 1-től.

Pierre Moscovici, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek írt levelében jelezte, hogy a tervezett áfacsökkentés ellenkezik az Európai Unió jogszabályaival, ugyanakkor azt is jelezte, hogy a szabályrendszer változhat, addig viszont Magyarország türelmét kérte.

A kormány valószínűleg pont emiatt, a tervbe vett EU-s szabályváltoztatás miatt fogja már korábban meglépni az áfacsökkentést. Kötelező érvényű bírósági határozat Magyarország ellen ugyanis már csak akkor várható az ügyben, amikor a magyar kormány lépése már nem fog szabályokba ütközni - véli a Világgazdaság.

Címkék:
vásárlás, áfa, internetadó, eu, brüsszel,