Holnap megszűnik a jelölés: erre figyelj a boltokban

Pénzcentrum2016. július 20. 18:36

Megszűnnek a boltokban a diabetikus polcok és eltűnik a termékekről a diabetikus jelölés július 20 után. A Cornexi táplálkozási szakértőivel összegyűjtöttük, hogy milyen következményei vannak a héten életbe lépett, új szabályozásnak, és kiknek kell ezután figyelmesebben intéznie a bevásárlását.

A diabetikus piktogramot azért szüntetik meg, mert megtévesztő lehetett: a cukorbetegek azt is gondolhatták, hogy ezekből a bármennyit fogyaszthatnak.

Szinte bizonyos, hogy van cukorbeteg a közvetlen baráti körödben, egyes becslések szerint ugyanis több mint 750 ezer cukorbeteg él hazánkban és legalább ugyanennyien lehetnek, akiknél ezt még nem diagnosztizálták, de már haladnak a cukorbetegség kialakulása felé. 

Július 20-a után minden bizonnyal több időt kell tölteni a boltokban, mivel megszűnnek a diabetikus polcok.

Vagyis a cukorbetegek diétáját segítő élelmiszereket a saját termékcsoportjuknál találod majd, közös polcon a többi hasonló kategóriájú termékkel. Persze lesznek olyan áruházak, amelyek berendeznek egészségpolcokat, ahol érdemes lesz ezután is körülnézni.

A korrekt tájékoztatás a legtöbb gyártó számára fontos. A diabétesszel élők számára a feliratok mellett a legfontosabb támpont az élelmiszereken feltüntetett átlagos tápértékjelölés. A cukortartalmat, pedig még a "no added sugar" feliratot tartalmazó müzliszeletek esetében is ajánlott ellenőrizni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

December 13-tól a gyártóknak kötelező lesz feltüntetni tápértékjelölést is termékeken (energiatartalom; zsírtartalom - ebből telített zsírsav; szénhidrátok - ebből cukrok, fehérje, só).

Sokan ennek már most is eleget tesznek, úgyhogy indulhat a "matek", hogy miből, mennyi fér bele a speciális diétába. A gyártók az eligazodást segíthetik az egészségre vonatkozó különböző állításokkal is. Ilyen például az "alacsony cukortartalmú", a "cukormentes", vagy a "hozzáadott cukrot nem tartalmazó" megjelölés. Ezek mindegyike nagy valószínűséggel beilleszthető a cukorbetegek speciális diétájába és természetesen az egészségtudatos vásárlóknak is ajánlott.

Címkék:
cukorbeteg, diabétesz, diabetikus,