Aprópara a magyar boltokban: simán visszadobhatják a forintérméket

Pénzcentrum2016. július 11. 10:35

Sokaknál gyűlik otthon a malacperselyben az aprópénz. Egy idő után azonban már nem könnyű tárolni a sok érmét, és a boltban sem túl kényelmes ezekkel fizetni. Mutatjuk, mihez kezdhetsz, ha már téged is ellep otthon az apró.

A napokban jelent meg a rendőrség honlapján az a hír, miszerint egy játékteremből csaknem másfélmillió forintot lopott el aprópénzben egy kecskeméti férfi. Az elkövetőt már el is kapták, aki a kihallgatásán mesélte el, hogy a hogy a táskák, amibe az aprópénzt pakolta egyenként több mint 50 kilót nyomtak. Azért is hagyta hátra az egyik táskát, mert már nem bírta cipelni a mázsányi pénzérmét - írja honlapján a Police.hu. Az esetet egy kamera is rögzítette:

Mihez lehet kezdeni ennyi aprópénzzel?

Az elkövető valószínűleg nem gondolt arra, hogy nem igazán tud majd a boltokban fizetni ennyi apóval, ha pedig beváltotta volna nagyobb címletekre a pénzt, akkor azért boros árat kellett volna fizetnie. Persze nem csak a játékteremből juthatunk tömérdek apróhoz, sokan gyűjtik otthon pénzérméket. Mutatjuk, hol és mennyiért lehet ezeket beváltani.

Mennyi apróval fizethetünk a boltokban?

Az első és talán legkézenfekvőbb ötlet, ha megszabadulnánk a sok aprótól, hogy a boltban azzal fizetünk. A készpénzes fizetések során pedig az a szabály, hogy minden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kibocsátott forintbankjegyet és érmét ésszerű keretek között névértéken el kell fogadni. Az észszerűség pedig azt jelenti, hogy például

visszautasítható a bankjegyek és érmék elfogadása, ha a kereskedő az áru értékénél aránytalanul nagyobb címletből nem tud visszaadni.

De egy automatánál sem elvárás az, hogy valamennyi címlet elfogadására alkalmas legyen.

Amennyiben egy vevő a vásárlás során - akár több címletből, összesen - 50 darabnál több érmével szeretne fizetni, a kereskedő nem köteles azt elfogadni

- válaszolta megkeresésünkre az MNB sajtóosztálya.

A kereskedők ugyanakkor saját üzletpolitikájuknak megfelelően dönthetnek úgy, hogy ennél több érmét is elfogadnak a vásárlásnál.

Hol lehet beváltani a pénzt?

Ha nem sikerül a boltban fizetnünk az aprópénzünkkel, akkor azokat a kijelölt postákban vagy a hitelintézeteknél válthatjuk be nagyobb címletekre. Azonban a címletváltást az intézetek akár bankszámla meglétéhez, vagy a postahivatal által nyújtott szolgáltatás igénybevételéhez is köthetik.

A jogszabályi előírás alapján a hitelintézetek és a postahivatalok a forgalomban lévő forintbankjegyeket és forintérméket - egy alkalommal legfeljebb 50 darabot - kötelesek más címletű forintbankjegyre, illetve - legfeljebb 100 darabig - forintérmére átváltani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A címletváltásért pedig a bankban és a postán is számíthatnak fel plusz díjat, ennek maximális mértéke:

  • forintbankjegyek címletváltása esetén az ügyfélnek kifizetésre kerülő forintbankjegy névértékének legfeljebb 5 százaléka, illetve az ügyfélnek kifizetésre kerülő forintérme névértékének 10 százaléka;

  • forintérmék címletváltása esetén az átváltott forintérme névértékének legfeljebb 10 százaléka lehet.
Akár ingyen is válthatunk!

A Magyar Posta kirendeltségein díjmentes lett idén májustól a pénzváltás meghatározott darabszám és értékhatárig.

A lakossági ügyfelek alkalmanként legfeljebb 200 ezer forint összeghatárig maximum 10 darab nagycímletű bankjegyet (20 ezer és 10 ezer forintos bankjegyek) legfeljebb 30 darab kisebb címletű bankjegyre (10 ezer, 5 ezer, ezer és 500 forintos címletekre) ingyenesen válthatnak át a postafiókokban.

Legfeljebb 4 ezer forint értékű bankjegy esetén, maximum 20 darab érméig (kizárólag 200 és/vagy 100 forintos érme) szintén díjmentes lett a váltás.

Miért kell az átváltásért fizetni?

A postának és a bankoknak is költséges a pénzváltás. Az átváltáskor felmerülő logisztikai költségeket például a szállítás, a tárolás, és a gépekkel való ellenőrzés miatt számítanak fel plusz díjakat.

Címkék:
vásárlás, bank, posta, beváltás, aprópénz,