Ennek nem fogsz örülni: drágul a kávé és a cukor

Világgazdaság2016. július 8. 10:03

A kávé és a cukor ára is jelentősen emelkedhet a következő időszakban, az okok elég hihetetlenek. Dél-amerikai valutagyengüléstől kezdve, ez Egyenlítő körüli területek éghajlatváltozásán át, az átalakuló ázsiai fogyasztási szokásokig minden közre játszik abban, hogy drágább lesz a kedven reggeli italod - írja a Világgazdaság.

A részvények és a kötvények árainak ingadozása miatt, egyre több pénzügyi befektető fordul az olyan hétköznapi mezőgazdasági termények felé, mint a cukor és a kávé. Úgy néz ki jól is teszik, mert szépen tudnak velük keresni.

A cukor ára amerikai dollárban több mint 34%-ot emelkedett tavaly. Ennek oka például, hogy korábbi gyengélkedése után Brazília forintja, a reál, emelkedésnek indult és mivel Brazília a világ egyik jelentős cukornád termelője, ezért ez drágulást hozott a cukor piacán.

Másik érdekes tényező, hogy az El Niño éghajlati jelenség okozta szárazság miatt várhatóan visszaesik a cukornád kínálat a kínai, indiai és thai piacokon, ami szintén dráguláshoz vezet.

A kávéval kapcsolatban a legérdekesebb jelenség, hogy egyre többen isszák: nemcsak a Föld népességének növekedése hajtja fel a kávé árát, hanem az a körülmény is, hogy Ázsiában egyre több kávézó nyílik, mivel a teáról kezdenek az ottani emberek is átállni a kávé fogyasztásra.

Címkék:
vásárlás, befektetés, kávé, kereslet, cukor, real, brazília, kínálat,