Amellett, hogy hatástalan, még betegséget is okozhat + videó

Pénzcentrum2016. május 26. 16:02

Hamis növényvédőket foglaltak le, egy másik, interneten rendelhető szert pedig kivontak a forgalomból. A forgalmazókat többszázezer forintra bünteti a Nébih.


Közérdekű bejelentés alapján tartottak ellenőrzést a Nébih-munkatársai Szabolcs-Szatmár Bereg megyében. A helyszínen 6 féle cirill betűs, többszázezer forint értékű növényvédő szert foglaltak le. A termékazonossági vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a lefoglalt termék nem egyezik meg az eredeti készítménnyel.

A növényvédő szer hazai forgalmazója szerint a magyarországi mintával azonos, hamis terméket találtak Lengyelországban is. A NÉBIH felhívja a növényvédő szer forgalmazók, felhasználók figyelmét, hogy csak engedélyezett, magyar nyelvű jelöléssel ellátott növényvédő szereket vásároljanak és használjanak fel.

Emellett interneten rendelhető közel 40 liter hamis növényvédő szert, kiskertekben is használható gyomirtót foglaltak le. A laboratóriumi mérések kimutatták, hogy ezek egyáltalán nem tartalmazták a jelölt hatóanyagot, ezért hatástalanok.

A hatóság mindkét esetben elrendelte a lefoglalt termékek megsemmisítését. A forgalmazók több százezer forintos bírságra számíthatnak.

Címkék:
hamisítás, bírság, nébih, hatóság, bejelentés,