Három élelmiszermítosz, amire a gatyád is rámegy

Pénzcentrum2016. május 24. 14:02

Az egyik legdurvább adat, hogy a megvásárolt ételeknek közel a 10 százaléka már az előtt a kukában landol, mielőtt még az asztalra kerülhetett volna. A megmaradt kész ételekről meg ne is beszéljünk. Mutatjuk, mit tehetsz a pazarlás ellen.

A megvásárolt élelmiszerek 30 százaléka a kukában köt ki Európában, Magyarországon pedig minden évben 1,8 millió tonna élelmiszerhulladékot termelünk. Hetente átlagosan kilencszer dobsz a kukába zöldséget és gyümölcsöt, és legalább kétszer húst, kenyeret, vagy tejterméket.

Európában Angliában termelik a legtöbb élelmiszerhulladékot, ahhoz képest a magyar hulladék szinte jelentéktelen. Az viszont a fenti térképen is jól látszik, hogy a csehek és a szlovákok nálunk kevesebb szemetet termelnek. A nemzetközi felmérések szerint legnagyobb mennyiségben zöldséget, gyömölcsöt, kenyeret, és húsféléket dobunk a kukába. Sokszor nem is azért landolnak a szemét között, mert már odavalók, hanem pusztán tévhiteknek és figyelmetlenségnek köszönhetően. Két kulcsfontosságú dolgok kell csak szem előtt tartani: szavatossági idő és tárolás minősége.

Mikor járt le?

Minden csomagolt élelmiszeren feltüntetik a szavatossági időt, amire érdemes figyelni, de azért nem feltétlen mérgezed meg magad, ha azon túl is asztalra teszed. A hosszú szavatosságú termékekre vonatkozik ez főleg: ha két évig megőrzi a minőségét, és ez az idő, pont tegnap járt le, azzal még nincs probléma. Természetesen két hónapja lejárt fura színű húst nem főzünk meg. A legfontosabb, ha jól néz ki, és jó az illata is az ételnek, azt használhatod.

Egyre elterjedtebb, hogy a közeli lejáratú termékeket elkülönítik a boltokban, és olcsóbban adják. Jó biznisz ezekből vásárolni, de csak akkor, ha tényleg néhány napon belül el is fogy.

Polcra, vagy hűtőbe?

A tárolás módjával is megőrizhetjük az ételek minőségét. Nyilván a tejtermékeket mindenki azonnal a hűtőbe rakja. De arról például sokan megfeledkeznek, hogy a kenyeret is érdemes hűtőbe tenni, vagy lefagyasztani. Így nem penészedik meg, ha pedig a fagyasztóból vesszük elő, miután kiolvad, nem csak fogyasztható, de még puha is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tojást is a legtöbben a hűtőben tárolják (nagyon helyesen), azt viszont kevesen tudják, hogy fagyasztóba is tehetik. Persze nem héjastul, hanem felverve. Folyékony állapotában gyorsan megfagy, és amikor szeretnéd használni, csak felolvasztod, bele öntöd a serpenyőbe, és készülhet például a rántotta. Sőt, vannak olyan kész ételek is, amik a fagyasztóban még hosszú ideig elállnak, például a húsleves, a pörköltek, de még az érett banán is.

Loading...

Címkék:
vásárlás, szavatosság, szemét, pazarlás, minőség,