Úrég, mi lehetett benne? Többszáz tonna élelmiszert füleltek le

Pénzcentrum2016. április 13. 17:34

Több száz tonna élelmiszert és több ezer liter italt foglalt le a Nébih, a hamisítás mellett a higiéniai szabályokkal és a lejárati idő meghamisításával volt probléma.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (NÉBIH) is meghatározó szerep jutott az élelmiszerhamisítás elleni nemzetközi akcióban. Az Opson művelet négy hónapon keresztül zajlott 57 országban. Az akcióban a magyar szakemberek 243 tonna, valamint további 17 ezer liter élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyes, terméket foglaltak le. Az ellenőrök találtak hamisított bort, fagyasztott halat, húsokat és különböző zöldségeket és gyümölcsöket is. A legtöbb eljárás a termékek ismeretlen eredete miatt történt, de a higiéniai szabályok megsértésére és a lejárati idő meghamisításra is akadt példa.

Az Europol és az Interpol által koordinált nemzetközi akció középpontjában a silány minőségű, hamis élelmiszerek és italok felderítése áll. Napjainkban ugyanis az élelmiszerhamisítás (a drogkereskedelem után) a második legjelentősebb feketepiaci tevékenység, ami potenciálisan súlyos egészségügyi kockázatot jelent a gyanútlan vásárlók számára.

A négy hónapos akció során 57 országban összesen több mint 10 ezer tonnányi élelmiszert és 1 millió liternyi italt foglaltak le a szakemberek. A zárolt termékek között például cukor, méz, olívabogyó, különböző édességek, húsok és alkoholos italok voltak, de olyan egzotikus élelmiszerek is előkerültek, mint a sáska vagy épp a hernyó.

Címkék:
vásárlás, nébih, hamis méz,