Kiszámoltuk: ennyi marad a családoknál, ha jön az áfacsökkentés

Pénzcentrum2016. április 13. 16:31

Nem kevés pénzről van szó; egy minden ágazatra kiterjedő áfacsökkentést a legtöbb családi költségvetés megérezné. Mutatjuk, mennyiről is van szó.

Az adócsökkentés éve lesz a 2017-es költségvetés

- jelentette ki Varga Mihály.

A mai napon juttatja el a Nemzetgazdasági Minisztérium a Költségvetési Tanácsnak a jövő évi költségvetés tervezetét. Ennek kapcsán nyilatkozott az MTI-nek a büdzsétervekről és számokról a miniszter.

Varga többek között bejelentette, hogy az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése mellett a kormány arra készül, hogy az éttermi szolgáltatások áfáját 27 százalékról 18 százalékra, majd 2018-ban 5 százalékra mérsékelje.

Mit jelent mindez a magyar családoknak?

Habár eddig nem volt teljesen egyértelmű áffacsökkentés tekintetében a kormánykommunikáció, Varga mostani bejelentése azt jelentheti, hogy mégis volt értelme az élelmiszeripari ágazat erőteljes lobbijának. Mint ismert, az áfacsökkentés mellett kardoskodott például a Baromfi Termék Tanács, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége, illetve a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is.

Mint az részükről érvként többnyire elhangzott: a kormányzati árkorrekció nyomán nemcsak visszaszorulna a feketegazdaság, csökkenne az importtermékek aránya, javulna a hazai termelés versenyképessége, hanem

a fogyasztók is jól járnának.

A Pénzcentrum korábbi cikkeiben már kiszámolta, mit is jelentene, ha a kormány az egyes termékek esetén egységesen 22 százalékkal csökkentené az áfakulcs mértékét. Azt feltételeztük, hogy amennyiben a termelők teljes egészében érvényesítenék a fogyasztói árban a korrekciót, akkor 5 százalékos áfa esetén az árak 17,32 százalékkal mérséklődhetnének a jelenlegi szinthez képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Loading...

Ahogy a fenti infografikán is látszik, az esetleges árcsökkenés már egységnyi termék esetén is számottevő, de igazán az egy főre eső éves fogyasztási mennyiségeket figyelembe véve jelentős. A legfrissebb statisztikák alapján ugyanis egy átlagos 4 fős magyar család éves szinten például

• 99,6 kiló baromfit,
• 541,7 kiló zöldséget-gyümölcsöt,
• 59 darab tojást fogyaszt.

Mindezt figyelembe véve tehát elmondható, hogy egy minden ágazatra kiterjedő áfacsökkentés akár közel 100 ezer forintos pluszt is jelenthetne a családi költségvetésben. Ráadásul egy ilyen intézkedés szociális alapon is jól jönne, az alapvető élelmiszerek erőteljes árváltozása ugyanis a legalacsonyabb jövedelmi helyzetben lévők fogyasztási szerkezetén, tehát életszínvonalán javíthatna. Az éttermi áfacsökkentés pedig már csak hab a tortán.

 

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, áfa, áfacsökkentés, varga, tojóhibrid, baromfi terméktanács,