Jól járhatnak a dolgozók: változhat a vasárnapi pótlékok mértéke

Pénzcentrum2016. április 12. 10:00

A vasárnapi boltzár eltörlésével visszatérhetnek az éjjel-nappali üzletek és a turisztikai övezetekben is szabad lesz a hétvégi árusítás. Ennek kapcsán új intézkedések enyhíthetik a munkavállalók kiszolgáltatottságát - írja a Magyar Idők.


Kompenzációs rendelkezés bevezetése is felmerülhet a vasárnapi boltzár visszavonását követően. Az elképzelések szerint arra is szabályt alkothatnak a jövőben, hogy a munkaerő­hiánnyal küzdő áruházak biztosítsák a kiszolgáláshoz szükséges kötelező létszámot, illetve a vasárnapi pótlékok mértéke is jelentősen változhat.

A módosítás mind a vasárnapi munkavégzés, mind az ahhoz kapcsolódó pótlékok tekintetében visszaállítja az eredeti állapotot. Az új szabály kimondja: a vasárnapi munkavégzés a kiskereskedelemben rendes munkavégzésnek számít, amely után ötven százalék bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár. Ennek a dupláját csak akkor kapják a vasárnapra beosztott alkalmazottak, ha ünnepnapon (például húsvét- vagy pünkösdvasárnap), illetve vasárnapra eső munkaszüneti napon kell az üzletben dolgozniuk.

Címkék:
vásárlás, munkavállaló, bérpótlék, vasárnap, boltzár, vasárnapi boltzár,