Véget vethetsz a vasárnapi boltzárnak: mikor írhatják ki a népszavazást?

Pénzcentrum/Index.hu2016. április 6. 10:10

A Kúria ma elfogadta a vasárnapi zárvatartásról szóló népszavazási kezdeményezést. Mutatjuk, mikor lesz a kezdeményezésből népszavazás, és mikor lesz a referendum kötelező érvényű a parlamentre.

A Kúria mai döntésével elfogadta a vasárnapi zárvatartásról szóló kezdeményezést, végül az MSZP kezdeményezése lett az első, így hamarosan kiírhatják az erről szóló népszavazást. A kérdés egyébként így szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?

A másik (időben korábban, néhány másodperccel leadott) kérdést a legfőbb bírói testület három okból érvénytelenítette:

  • A kezdeményező nem személyesen járt el,
  • Az aláírással is igazolt átadáskor már nem elsőként adták le a kérdést,
  • Figyelembe vették a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előterében történt eseményeket.

Ezek miatt az MSZP kezdeményezése kerülhet kiírásra.

Loading...

Mikor lesz ebből népszavazás?

A mostani szabályok szerint egyébként 200 ezer aláírást kell összegűjteni ahhoz, hogy népszavazást a parlamentnek kötelező legyen kiírnia, ha csupán 100 ezer aláírás gyűlik össze, akkor az országgyűlés saját hatáskörében dönthet arról, hogy kiírják-e a kezdeményezést. Ahhoz, hogy eltöröljék a vasárnapi zárvatartásról szóló törvényt, a népszavazásnak két feltételnek kell megfelelnie:

  • Érvényesnek kell lennie, vagyis az összes választó legalább felének részt kell vennie rajta, ileltve
  • Eredményesnek kell lennie, ez akkor teljesül, ha az érvényesen szavazók legalább fele azonos választ adott a kérdésre.
Lényeges, hogy amennyiben a 200 ezer aláírás összegyűlt, eredményes és érvényes volt a referendum, akkor ügydöntő népszavazásról van szó, vagyis a parlamentnek kötelező a nép akaratát a törvények útján érvényesíteni.
Címkék:
vásárlás, boltzár, vasárnapi zárva tartás, vasárnapi nyitva tartás, nemzeti választási iroda,