Tesco, Aldi, Spar: így vészelték át a vasárnapi boltzárat

Pénzcentrum2016. március 15. 14:33

Pontosan egy éve él a vasárnapi zárva tartás - emlékeztet mai cikkében a Dívány. A portál megnézte, a nagyobb áruházak hogyan tudtak alkalmazkodni a kialakult helyzethez.

2015. március 15-től él a nagyobb boltokra vonatkozó vasárnapi zárva tartás, amely egyértelműen megosztja a magyarokat - de népszavazás egyelőre tuti, hogy nem lesz a témában.

A nagyobb áruházak persze elegánsan viselik a megszorítást, mutajuk, mit reagáltak a Dívány megkeresésére:

  • Aldi: "Mintegy 200 új termékkel bővítettük kínálatunkat, a tavalyi évben országosan mind a 107 üzletben mintegy 3,5 milliárd forintos beruházással kialakítottuk az Azon melegében látványpékségeket, illetve a megváltozott táplálkozási igényű vásárlók számára jelentős segítséget kínáló termékeink körét is folyamatosan bővítjük" - mondta el az Aldi sajtóosztálya.
  • Auchan: Az Auchantól megtudták, hogy hónapról hónapra alkalmazkodtak a változó vásárlói szokásokhoz az elmúlt évben és folyamatosan elemezték, hogy adott napokon mely napszakra tevődtek át a vásárlások. Ezzel sikerült optimalizálni a munkavállalók beosztását, illetve az optimális gyártási mennyiséget a pékségben, cukrászatban és a hentesáruk területén.
  • Spar: A vasárnapi vásárlások elsősorban péntekre és szombatra, valamint hétfőre tevődtek a hálózatban. Az Auchanhoz hasonlóan ők is megvizsgálták, hogy a szabad vasárnapokat hogyan használják fel, amihez a boltok marketing támogatást is kapnak, ráadásul a 400 áruházukból több is nyitva tarthat vasárnaponként.
  • Tesco: A vásárlók jóval tudatosabbak lettek. A vásárlási frekvencia csökkent, de adott vásárlás alkalmával jóval több az egy főre eső költés, mint azelőtt, így készülve a hétvégére. Náluk is a zárva tartás előtti és utáni napok erősödtek a leginkább. "A nagyobb átlagköltést az is segítette, hogy a kiskereskedelmi forgalom szignifikánsan nőtt az egész év folyamán, csakúgy mint a fogyasztói bizalmi index és a GDP, tehát a vásárlók alapvetően optimistábbak a jelenükkel és jövőjükkel kapcsolatban, ami a fogyasztásban is meglátszik" - mondta a portálnak a Tesco sajtóosztálya.

 

Címkék:
vásárlás, Tesco, aldi, auchan, spar, boltzár, vasárnapi zárva tartás,