Sokan mutyiznak a tűzifával: fokozottan ellenőriz a NAV

Pénzcentrum2016. március 7. 17:00

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tapasztalatai szerint a tűzifa-kereskedelem adózási szempontból jelentős kockázatot hordoz, ezért a NAV idén kiemelten ellenőrzi a tűzifát.

A NAV - felhasználva az EKÁER adatait - kiemelten vizsgálja a tűzifa, mint kockázatosnak minősített termék kereskedelmét. A rendelkezésére álló adatok szerint az elmúlt egy évben közel 14 ezer tűzifa-szállítmány érkezett hazánkba, összesen mintegy 3 milliárd forint értékben. A behozatal döntően Romániához köthető, de a forgalom Szlovákia felől is jelentős. A több mint 11 ezer szállítmányból álló kivitel tekintetében - melynek értéke meghaladta a 4 milliárd forintot - a fő rendeltetési ország Ausztria volt. Emellett a belföldi fuvarok száma meghaladta a 102 ezret, értéke pedig megközelítette a 23,5 milliárd forintot.

Így próbálnak mutyizni a tűzifával

A NAV valamennyi értékesítési irányban tapasztalt visszaéléseket. Azokban az esetekben, ahol a fuvart bejelentették az EKÁER-be, a tisztességtelen kereskedők jellemzően a súlyadatokkal manipuláltak vagy nem kockázatosnak minősülő termékek (például MDF-lap) feltüntetésével próbáltak kibújni a kockázati biztosíték megfizetése alól. Az EKÁER szám hiányát pedig jellemzően azzal magyarázták, hogy a tűzifát nem továbbértékesítésre szánták.

KATTINTS! Nagyon fog még fájni a tél a szegényeknek

Ennek bizonyítása érdekében például gyakran iktattak be magánszemélyt az értékesítési láncolatba, holott az áru valójában Tüzép-telepre került. A szektorra jellemző a bevétel eltitkolás és ezzel összefüggésben az adófizetési kötelezettség elmaradása is.

A tapasztalatok tükrében a tűzifa-kereskedelmet az idén kiemelten ellenőrzi a NAV.
Címkék:
adozas, vásárlás, csalás, NAV, tűzifa, szállítás,