Sorra lopják a bevásárlószatyrokat: Te mindig fizetsz a Sparban, Tescóban?

Pénzcentrum2016. január 22. 14:03

Hatalmas mennyiségű bevásárlózacskót lopnak el a szupermarketekből a vásárlók Angliában, mióta ott is fizetni kell ezért a boltban. Magyarországon ugyan nehezebben megoldható a zacskó elcsenése, azonban egy-egy nejlonzsák akár több száz forintba is kerülhet. Vajon mi is sokszor megspóroljuk a zacskók árát a vásárláskor?


Tavaly október óta körülbelül 20 forintnak megfelelő összeget kell fizetni Angliában egy nejlonzacskóért a boltokban, azóta pedig nagyjából 533 millió szatyrot loptak el a bevásárlók. Vagyis ezzel összesen csaknem 11 milliárd forinttól fosztották meg a boltokat - pedig az ebből befolyt bevételt elvileg jótékony célokra fordítják.

Egy a témában készített felmérésben az angolok fele elismerte, hogy átlagosan havonta három zacskót lop el a boltból. Ezt pedig azért tudják könnyen megtenni, mert ott a boltokban bemondás alapján megy a fizetés - vagyis a vevő őszinteségén múlik, hogy hány elvett zacskót ismer be a pénztárnál. Sokan azt mondják, csak azért csinálják, mert senki nem szól rájuk, de olyanok is akadnak, akik kidobott pénznek tartják a zacskóra költött összeget.

Mi a helyzet a magyar boltokban?

Hazánkban már évek óta fizetni kell a bevásárlózacskókért a boltokban, az olcsóbb kisebb szatyor száz forint alatt is beszerezhető, de akadnak már olyan nagytáskák is, amiért 500 forint körüli összeget kell fizetni. A zacskók árában egyrészt környezetvédelmi termékdíjat is kifizetjük, de más tényezők is szerepet játszhatnak a táskák áraiban.

Azt tapasztaltuk, hogy valódi vásárlói igényeknél magasabb számban fogytak a zacskók. A díj bevezetésével próbáltuk optimalizálni a megvásárolt termékhez valóban szükséges zacskószámot és erősíteni a környezettudatost gondolkodásmódot

- válaszolta megkeresésünkre a Tesco sajtóosztálya.

Az áruházláncnál egyébként nem tapasztalták, hogy kevesebb zacskó fogyna, a termékdíj bevezetése óta, míg a Sparnál azt mondták, hogy csökkent a zacskók forgalma, amióta fizetni kell a táskákért.

Mi is sokszor megspóroljuk a zacskó árát bevásárláskor?

A magyar boltokban többféle módszerrel is hozzájuthatunk a zacskókhoz, általában a pénztárostól kérhetjük azt el, de sok helyen a pult alól kell kivennünk és odaadnunk a kasszásnak. Vajon sokan elviszik a táskákat fizetés nélkül?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Nem tapasztaltunk nagy számban ilyet

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Maczelka Márk a Spar kommunikációs vezetője.

A Tesconál sem jellemző, hogy a vásárlók fizetés nélkül elvinnék a zacskókat. Bár az önkiszolgáló kasszáknál nagyobb lehet a csábítás, mert ott csak rajtunk múlik, hogy hány zacskó vonalkódját olvassuk le. Az áruházlánc válaszából azonban kiderült, hogy a kollégáik folyamatos jelenléte miatt az önkiszolgáló kasszáknál

nem jelentős a fizetés nélküli zacskó használat

- tette hozzá a Tesco sajtóosztálya.

Címkék:
vásárlás, Tesco, lopás, spar, bevásárlás, anglia, zacskó, nejlonzacskó,