Csúnyán beszólt a magyaroknak a Baywatch szexi sztárja

Pénzcentrum/MTI2016. január 21. 16:50

Csakúgy, mint a francia, a magyar libamáj is világhírű. Így akár nekünk is szólhat Pamela Anderson francia parlamentben elhangzott beszéde.

A hízott kacsa- és libamáj, a foie gras fogyasztása ellen érvelt nemrég a francia parlamentben Pamela Anderson, a Baywatch című tv-sorozat egykori csillaga. A kanadai születésű 48 éves állatvédő aktivista felszólította a franciákat, hogy ne egyenek hízott libamáját, hagyjanak fel ezzel a "kegyetlen luxussal", amely évente 80 millió szárnyasnak okoz "szörnyű kínokat". Mint mondta, együtt érez "azzal a sok franciával", akiben szégyent és szomorúságot kelt "e nagyon társaságkedvelő madarak kínlódása". 

Hiába kardoskodott azonban az amerikai színésznő, a liba- és kacsatömés betiltása mellett, Franciaországban ugyanis ennek semmi esélye, mert:

  • A hízott libamáj a világhírű francia konyha elengedhetetlen eleme
  • 2006-ban az ország gasztronómiai kulturális örökségének részévé nyilvánították
  • Franciaországban évente 20 ezer tonna hízott májat állítanak elő
  • Az iparág 100 ezer embernek ad munkát

Magyarországon sem valószínű, hogy betiltanák!

Habár az Európai Unió több országában, például Ausztriában is törvény tiltja a libák tömését, idehaza aligha számíthatunk ilyen kormányzati lépésre. Magyarország ugyanis, Franciaországhoz hasonlóan, libamáj-nagyhatalom. Olyannyira, hogy a jelentős export miatt gyakran hiány van belőle itthon.
Bár a zöldek vélhetően itthon is lobbiznak, de hangjukat egyelőre nem nagyon hallani. Az állami szervezetek pedig inkább amiatt kampányolnak, mire figyeljünk, ha nem akarjuk, hogy a boltban átverjenek minket.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint mindennapi felhasználás során pusztán ránézésre, szabad szemmel és tapintással rendkívül nehéz megállapítani a csalást, gyakran még a sokat tapasztalt szakácsokat is megtévesztik a hamisítók. Ha kacsamájat hoznak forgalomba libamájként, érzékszervi vizsgálatokkal a hatósági szakemberek sem tudják egyértelműen azonosítani a terméket, ezért alkalmaznak fajazonossági DNS-vizsgálatot.

Címkék:
vásárlás, libamáj,