Így verhetnek át a libamájjal: erre figyelj nagyon vásárlásnál

Magyar Nemzet2016. január 19. 09:00

Hiába vagyunk libamáj-nagyhatalom, a jelentős export miatt gyakran hiány van belőle itthon. Ha libamájat szeretnénk venni, érdemes nagyon résen lennünk, ugyanis nem mindegy, mit és mennyiért veszünk - írja a Magyar Nemzet.

A libamájat egyre több helyen hamisítják, ma már gyakran lehet találkozni azzal, hogy kacsamájat forgalmaznak libamájként. Így ha libamájat veszünk, nagyon figyeljünk oda, ugyanis nem mindegy, mit és mennyiért veszünk: egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük, hogy feleannyiért beszerezhető, átcímkézett kacsamáj kerüljön a kosárba.

A libamáj rendszerint nagyobb, tömöttebb, világosabb, méretbeli eltérés sem jellemzi, egy pár kacsamájnál viszont gyakran előfordul, hogy az egyik fele, rendszerint a jobb oldala rövidebb, ezenkívül pedig általában sárgább, laposabb. A kilogrammonként 4800- 5500 forintért árusított libamáj vagy libát, vagy számlát nem látott, esetleg lopott volt. Nyolcezer forint alatt nemigen lehet valódi hízott libamájat vásárolni legálisan

- mondta a lapnak Nagy István, a Vezér-Hús Baromfi Kft. ügyvezetője.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arról tájékoztatott, hogy mindennapi felhasználás során pusztán ránézésre, szabad szemmel és tapintással rendkívül nehéz megállapítani a csalást, gyakran még a sokat tapasztalt szakácsokat is megtéveszti az ilyen jellegű hamisítás. Ha kacsamájat hoznak forgalomba libamájként, érzékszervi vizsgálatokkal a hatósági szakemberek sem tudják egyértelműen azonosítani a terméket, ezért alkalmaznak fajazonossági DNS-vizsgálatot.

Címkék:
vásárlás, átverés, fogyasztóvédelem, export, libamáj,