Pillanatok alatt kifoszthatják a bankkártyád: ez veled is megtörténhet

Pénzcentrum2016. január 12. 05:55

Nem mindennapi fénykép bukkant fel ismét a Facebookon egy talált bankkártyáról, amelyet a bejegyzés szerint nem lehetett a rendőrségen leadni. A Pénzcentrum ezért most annak járt utána, hogy mihez kell kezdenünk, ha egy bankkártyát találunk az utcán. Vajon jól tette a megtaláló, hogy a kártyát minden adatával együtt feltöltötte a netre?

Villámgyorsan terjed a közösségi oldalon az a fotó, amin egy talált bankkártya látható. A poszt érdekessége, hogy a kártya első oldaláról mindent adat - így a kártyaszám, a lejárati dátum és a kártyabirtokos neve is jól olvasható. A bejegyzést ugyan 2014 decemberében tették közzé, de az elmúlt egy hétben újra felszínre került, azóta pedig több százan osztották meg.


A megosztások számából is jól látszik, kevesen tudják, hogy a kártyaadatainkat is ugyanolyan gondossággal kellene kezelnünk akár a PIN kódunkat. Hiszen ezek az adatok nyilvánosságra hozatala visszaélésre adhat lehetőséget, például a netes vásárlások során. A fenti képen a kitakarást a Pénzcentrum szerkesztősége végezte el az eredeti posztban ezek mind láthatóak.

A megtalált bankkártya adatainak közzététele tehát semmilyen közösségi oldalon nem javasolt.

Hol adhatjuk le, ha bankkártyát találunk?

A bejegyzés szövegéből az is kiderül, hogy a bankkártya leadásával a rendőrségen próbálkoztak, de ott azt nem fogadták el. A rendőrség valóban nem tudja átvenni a megtalált bankkártyát?

A rendőrség szolgálati szabályzata kimondja, hogy rendőr az állampolgár által talált dolgot - a lőfegyver, gáz- és riasztófegyver, légfegyver, lőszer, pirotechnikai termék, kábítószer, pszichotróp anyag, közbiztonságra különösen veszélyes eszköz, okmány, hatósági jelzés kivételével - csak akkor veszi át, ha annak a találó által a jegyzőhöz történő beszolgáltatása valamilyen oknál fogva nem lehetséges

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre az Országos Rendőr- Főkapitányság.

Ha nem vihetjük a rendőrségre: akkor hova?

A válaszhoz nem is kell igazán messzire mennünk, ugyanis a bankkártya hátoldalán általában találunk információt arról, hogy mihez kell kezdenünk egy talált bankkártyával. A szöveg például az alábbi lehet:

Ez a kártya az XY Bank tulajdonát képezi. A megtalált kártyát kérjük bármelyik MasterCard emblémával ellátott bankfiókban leadni

- válaszolta kérdésünkre a MasterCard.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A talált bankkártyát azonban elsősorban érdemes a kibocsátó bankhoz vinni, ugyanis a kártya a bank tulajdonát képezni. Ha pedig külföldi kibocsátású bankkártyát találunk, akkor leadhatjuk azt bármelyik a kártyával megegyező emblémával ellátott bankfiókban.

Mit tegyünk, ha mi hagytuk el bankkártyánkat?

Az elhagyott bankkártya azonnali letiltásával minimalizálhatjuk a kárt, hiszen így kártyánkkal már nem tudnak fizetni. Amikor észrevesszük, hogy elhagytuk a bankkártyánkat, akkor érdemes haladéktalanul felvenni a kapcsolatot a bankunkkal, az ilyen helyzetekre pedig jó  felkészülni, vagyis nem árt a bankunk telefonszámát a mobilunkban elmenteni.

Hogyan védekezhetünk?

Szinte valamennyi bankkártyát kibocsátó bank rendelkezik úgynevezett kártyakontroll szolgáltatással, amelynek segítségével kártyás készpénzfelvételeinkről illetve kártyás vásárlásainkról másodperceken belül SMS üzenetben tájékozódhatunk, így növelve a kártyahasználat biztonságát

- válaszolta kérdésünkre az OTP Bank.

Emellett pedig érdemes bankkártyánkon limitet beállítani. A napi vásárlási és a készpénzfelvételi limitet pedig úgy állítsuk be, hogy az igazodjon vásárlási és készpénzfelvételi szokásainkhoz, ezzel még tovább növelhetjük kártyahasználat biztonságát.

Loading...

Címkék:
vásárlás, bankkártya, rendőrség, elhagyott,