Jönnek a digitális árcédulák: akár óránként változhatnak az árak

hvg.hu2016. január 5. 10:31

A digitális árcédulák bevezetésével akár óránként lehetségessé válik az árak emelése, vagy éppen az akciók bevezetése - írja a hvg.hu.

Az osztrák futurezone.at egyik cikkében a német fogyasztóvédelmi érdekképviseletek aggodalmunkat fejezték ki a digitális "árcédulákat" (kijelzőket) használó boltok terjedése miatt, ugyanis a digitális árcédulák bevezetésével akár óránként lehetségessé válik az árak emelése, vagy éppen az akciók bevezetése.

Ha ez bekövetkezik, akkor viszont az átláthatósághoz szükség lesz fogyasztói támogató rendszerekre, hiszen a vásárlók számára egyre kevésbé átlátható a kereskedelmi és az internetes árképzés, márpedig ez a digitális árcimkézéssel csak bonyolultabbá válik.

A főként a szupermarketekben használt digitális árcédula ugyanis akár olyan dinamikus árképzési algoritmusok használatát is lehetővé teszi, mellyel akár egy-egy napon, napszakon belül is könnyedén módosíthatók az árak (például a raktárkészlettől, az időjárástól a vásárlói sokaságtól, a fogyás gyorsaságától függően).

Címkék:
vásárlás, digitális, fogyasztóvédelem, ár,