Töretlenül nő a tűzifa és a szén ára

Pénzcentrum2015. december 31. 09:05

A Földművelésügyi Minisztériumhoz tartozó állami erdészetek idén a hangsúlyt a szociális tűzifaprogram sikeres lebonyolítására és a lakossági tűzifagyűjtés támogatására helyezik, így a mostani fűtési szezonban már nem várható a tavalyihoz hasonló központi tűzifa-rezsicsökkentés - írja a Népszabadság.

A tetemes és kötelező szállítási díjak miatt a rezsicsökkentett fa már tavaly is sokszor többe került, mint amit valaki maga vitt haza vagy saját úton vásárolt meg. Mi több, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a farezsicsökkentés tavaly októberi meghirdetését követően a termék ára még nőtt is, a tűzifa csak augusztus óta 3,5 százalékkal drágult. A rezsiharc 2012 végi meghirdetése óta a szinte töretlen áremelkedés már közel tíz százalékra jön ki.

A KSH szerint 2011-ben 3,9 millió lakott háztartásból több mint 700 ezerben fűtöttek csak fával, közel 130 ezerben fával és szénnel, mintegy 600 ezerben pedig gázzal és fával. Adataik szerint ma a magyar lakosság közel negyven százaléka, mintegy négymillió ember otthonát fűti részben vagy egészben fa vagy szén.

Címkék:
vásárlás, fűtés, rezsicsökkentés, tűzifa,