Milliárdokat égetnek el a legszegényebb magyar családok

Pénzcentrum2015. december 29. 05:50

Az elmúlt időszakban folyamatosan cserélik a bankjegyeket, így ennek kapcsán megnéztük, hogy mikortól is van pontosan forint, vajon milyen biztonsági elemek vannak a bankjegyeken, hogy ne lehessen hamisítani, és hogy mi lesz az elhasználódott bankjegyekkel, miután  apró csíkokká zúzza le a megsemmisítő gép. A Pénzcentrum most összeszedte a legérdekesebb infókat, amiket eddig biztosan nem tudtál a forintról.

A Magyar Nemzeti Bank 1997-től kezdte meg a jelenleg forgalomban lévő bankjegyek kibocsátását, de hivatalosan már 1946 óta a forint a hivatalos pénznem.
A bankjegyek alapanyaga a Diósgyőri Papírgyár Zrt.-ben készül, a nyomtatás pedig a Pénzjegynyomda Zrt.-ben történik. A bankjegypapír alapanyaga gyapot, ami lehetővé teszi, hogy a forgalomban lévő bankjegyek sokáig felismerhetőek és forgalomképesek maradjanak.

Mitől függ, hogy melyik híres személy arcképe látható a címleteken?

A bankjegyek előoldalán a magyar történelem kimagasló személyiségeinek arcképei láthatók, a bankjegy hátoldalán pedig e személyekhez kapcsolódó történelmi színhelyek jelennek meg. E neves államférfiak többsége jelentős szerepet játszott a magyar pénzkibocsátásban is. Szent István indította el a pénzverést, Hunyadi Mátyás idején kezdődött el a később híressé vált Madonna-motívum ábrázolása a pénzeinken, II. Rákóczi Ferenc verette a híres libertas rézpénzt, Bethlen Gábor uralkodása pedig a magyar pénztörténet legszínesebb fejezete

- tájékoztatta a Pénzcentrumot a Magyar Nemzeti Bank.

Loading...

Így próbálják megelőzni a bankjegyhamisítást

A bankjegyek több biztonsági elemet is tartalmaznak, amik között vannak szabad szemmel is láthatók, és olyanok is, melyek azonosításához speciális segédeszközre van szükség. A biztonsági elemek egy része minden címleten megtalálható, míg néhány elem csak bizonyos címleteken van rajta.

A biztonsági elemek nem újkeletű találmányok, ugyanis minden korszakban voltak ilyenek a bankjegyeken. Természetesen ezek eltértek a jelenleg alkalmazottaktól, a magyar pengőt például - ami a forint bevezetése előtti magyar pénznem volt - a különleges bankjegypapír mellett egy speciális, tapintható nyomtatási eljárás, valamint metszetmély-nyomtatás védte a hamisítástól.

A "modernebb" biztonsági elemek az 1997-től kibocsátott forint bankjegyeken vannak jelen. A nemrég megjelent húszezres bankjegyen  például a mikroírás, a vízjel, a rejtett kép, és a metszetmély-nyomtatás mellett többek között olyan elemek is vannak, amiknél UV-A, illetve UV-C fénnyel megvilágítva az előoldalon az adott címlethez tartozó kép zöld (UV-A) vagy piros (UV-C) színben fluoreszkál.

Címkék:
vásárlás, mnb, bankjegy, bankjegyhamisítás, kivont bankjegyek,