430 milliót nyert a lottón, mégsem jelentkezett érte

Pénzcentrum2015. december 24. 07:05

Évente több száz millió forintot felejtünk a lottózókban, persze jellemzően csak a kisebb nyereményeket, de olyan is előfordult már, hogy valaki a 430 millió forintos nyereményért nem jelentkezett. Vajon mi a dolga egy lottónyertesnek? Hány napja van jelentkezni?

A Pénzcentrum hétről hétre élőben közvetíti mind az Ötöslottó, Hatoslottó és a Sakndináv lottó sorsolást is. Ezúttal azonban arra voltunk kíváncsiak, hogy mi lesz a sorsa az át nem vett nyereményeknek, mekkora lehet a legnagyobb megnyert összeg, amiért nem jelentkezett senki. Egyáltalán mióta játszhatunk ezeken a játékokon?

Mekkora a legnagyobb át nem vett nyeremény?

Általánosságban mondhatjuk, hogy amíg a kisebb nyereményekről esetenként megfeledkeznek a játékosok, az át nem vett nagynyeremény meglehetősen ritka - bár fordult már elő ilyen is

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a Szerencsejáték Zrt.

Az Ötöslottón néhány éve 430 millió forintért nem jelentkezett a nyertes.

Az 1990-es évek végén pedig egy 138 millió forintos nyereményt nem vettek fel. A Hatoslottón pedig 2000-ben felejtettek egy 225 millió forintos főnyereményt.

Loading...

Persze az át nem vett nyeremények összege nagyban függ attól, hogy mekkora forgalma van a játékoknak. A bent maradt összegek pedig évről évre magasabbak, bár 2013-ban valamivel kevesebb pénzt felejtettünk a lottózókban, mint az azt megelőző évben. De 2014-ben már jóval többet, összesen 1 470 millió forintnyi nyereményt nem vettünk át.

Mi lesz az át nem vett nyeremények sorsa?

Amennyiben a nyertesek nem jelentkeznek nyereményért, akkor az át nem vett nyereményalapokból a Szerencsejáték Zrt.-nek elkülönített alapokat kell képezni, amelynek nyeremények céljára történő felhasználását az állami adóhatóságnak külön be kell jelenteni. A fel nem vett nyeremények alapjából képződnek a különsorsolások nyereményei (pl. autó, számhúzók nyereménye stb.), vagy az egyes játékok nyereményalapja kerül kiegészítésre.

Hogyan kaphatjuk meg a nyereményünket?

1. Kisnyeremények: 200 000 Ft alatt

A kisnyeremények kifizetése készpénzben történik, legkésőbb a sorsolást követő hét 2. munkanapjától kezdődően. A kisnyeremények az átvételi igazolás egyidejű bemutatása mellett bármelyik online terminállal rendelkező értékesítőhelyen felvehetők.

2. Nagynyeremények: 200 000 Ft felett

Nyereményigénylés alapján vehetők fel, átutalással kerülnek kifizetésre.

3. Rendkívül nagy összegű nyereménynek

  • Külön telefonszámot tartanak fenn a jelentkezés céljából, az úgynevezett nagynyertes vonalat - a nyertesnek ezen a sorsolás napjától számított 90 napon belül kell jelentkezni. (Nagy hangsúlyt fektetnek ugyanis arra, hogy óvják a nyerteseink anonimitását.)

  • a vonal végén a társaság illetékes munkatársa már várja a hívást:

  • az első telefonbeszélgetés során először is meggyőződik arról, hogy a vonal túlsó végén valóban a nyertes van

    JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

    Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

     

  • az azonosítást a játékszelvényen lévő információk segítik, ezeken ugyanis számos olyan adat található, amit csak a szelvény birtokosa ismerhet, ezért könnyűszerrel tudnia kell a választ a vele kapcsolatban feltett kérdésekre.
A nyeremény felvételéhez egy személyes találkozóra is szükség van, ennek egyeztetésére a "tesztkérdésekre" adott helyes válaszok után kerülhet sor. A kifizetési eljárás lefolytatására a társág által meghatározott helyen és időben kerül sor

- tette hozzá a Szerencsejáték Zrt.

A találkozón első lépésként - a játékszelvényen található biztonsági azonosító kód ellenőrzése céljából - elkérik a szelvényt, és átfuttatják azt egy terminálon éppúgy, ahogyan a lottózós ellenőrizné, amikor a lottózóban valaki a kettes találatát szeretné beváltani. Ezután rögzítik a nyertes személyes adatait.

A nyeremény kifizetése minden esetben banki átutalás útján történik, magyarországi lakossági forint folyószámlára. A nyereményfelvétel után pedig nem tartják kapcsolatot a nyertesekkel.


Mióta játszunk?

  • Ötöslottó

Az Ötöslottó Magyarország legrégebbi és egyben legnagyobb hagyománnyal rendelkező szerencsejátéka. Az első sorsolásra 1957. március 7-én került sor, azóta pedig számtalan nyertes álma válhatott valóra.  A játék egyértelműen a Szerencsejáték Zrt. legnépszerűbb terméke, hetente átlagosan 3,5 millió Ötöslottó alapjátékot vásárolunk, ez a szám pedig az akciók alatt és a halmozódások idején csak növekszik.

Érdekesség a halmozódásról
Amennyiben senkinek sem sikerül helyesen megtippelnie mind az öt kisorsolt számot, a telitalálatért járó nyeremény hozzáadódik a következő heti nyeremény összegéhez. Ez a halmozódás legfeljebb 1 évig tarthat. Ha az utolsó sorsoláson sincs telitalálatos szelvény, akkor a főnyereményt a Részvételi Szabályzat alapján felosztják a többi nyertes között. Fontos azonban, nem csupán a jackpot, vagyis a telitalálat nyereménye halmozódik, hanem a 2, 3 és 4 találatoké is.
  • Hatoslottó

A Hatoslottónak 1988. október 7-én kezdték meg kísérleti jelleggel az árusítását, akkoriban még pótszámos, tehát 5+1-es játékként. 1989 júniusától kezdve rendszeres, havi sorsolású játék lett, majd 1992. év 3. hetétől kétheti, végül 1993. év 43. hetétől heti rendszerességgel történtek a sorsolások. 2007. év 29. játékhetén volt utoljára pótszám sorsolása, a 30. héttől már csak 6 nyerőszám került kisorsolásra és megszűnt az 5+1-es nyerőosztály.

  • Skandináv lottó

A Skandináv lottó esetében 35 számból 7-t kell megjelölni. A számok két sorsoláson is részt vesznek: egy gépin és egy kézin, ez az úgynevezett ikersorsolás. Mindkét számsorsolás alkalmával 7-7 számot húznak ki. A játékos akkor nyer, ha bármelyik, vagy akár mindkét sorsoláson külön-külön legalább 4 találata van. A Skandináv lottó bevezetésének dátuma: 1999. október 4.

Loading...

Címkék:
vásárlás, lottó, nyeremény, sorsolás, telefonbeszélgetés, lottó számok e heti, különsorsolás,