Milliárdos kár a hamisítás miatt: ezrek vesztették el munkájukat

Pénzcentrum2015. december 21. 14:00

Évente csaknem 434 milliárd forint adóbevételtől esik el az EU a játékszektort érintő hamisítások miatt, ráadásul a problémát csak súlyosbítja, hogy emiatt az elmúlt években összesen több mint 13 ezer ember vesztette el az állását. Magyarországon is problémát okoz a hamisítás, évente átlagosan 3,41 milliárd forintos a kár.

Az EU-ban megjelenő hamis játékok 434 milliárd forintnyi éves bevételkiesést okoznak, ami a szektor forgalmának csaknem 12,3 százalékát jelenti. Becslések szerint eddig közvetlenül a játékiparban 6150 ember vesztette el a munkáját, többek között olyan hamisított termékeknek köszönhetően, mint például babák, akcióhősök, állatfigurák, játékhangszerek, elektronikus játékok, szerencsejátékok, kirakós- és kártyajátékok, valamint társasjátékok - derül ki az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának jelentéséből.

Szakértők hangsúlyozzák, hogy amennyiben figyelembe vesszük a hamisítványok más szektorokra gyakorolt hatását is, akkor már egy jóval magasabb, összesen mintegy 710 milliárd forint uniós veszteséggel számolhatunk a 2007-től 2012-ig terjedő időszakban, ami közvetve 13 168 munkanélkülit és további 115 milliárd forintos adóbevétel-kiesést jelent, vagyis a hamis játékokból származó károkozás más területeken is érezteti hatását.

A karácsonyi nagybevásárlás kapcsán fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy hazánkban az elmúlt években a hamisított játékok miatt évente átlagosan 351 fő vesztette el a munkáját, ami a hazai játékiparban dolgozók 16,5 százalékát jelenti. Éves szinten ez 3,41 milliárd forintnyi kárt jelent hazánknak. És még nem beszéltünk a hamisítással okozott közvetlen károkról, ami a gyerekeink, unokáink egészségét veszélyezteti!

 - mondta el a kutatás hazai vonatkozása kapcsán Bendzsel Miklós, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) elnökhelyettese.

Címkék:
vásárlás, hamisítás, játék, kár, játékszektor, milliárd,