Csúcson a boltok, de lesznek még akciók karácsonyig

Pénzcentrum2015. december 11. 15:01

Két hétvégénk van karácsonyig, csúcson a vásárlási láz: megkérdeztük az áruházláncokat, mit tapasztalnak, hogy alakul eddig a decemberi forgalom.

13 napunk van hátra karácsonyig, a bevásárlóközpontok zsúfoltak, a csomagszállítók szinte éjjel-nappal úton vannak: kíváncsiak voltunk, hogy alakul eddig a december az áruházláncoknál. Megkérdeztük azt is, bejött-e nekik az adventi vasárnapi nyitva tartás, és hogy milyen nagyobb akciókkal készülnek a következő napokban.

A decemberi szezon eddig nem igazán különbözik a tavalyi hasonló időszak átlagához mérten - tudtuk meg a KIKA-tól. A lakberendezési láncnál úgy tapasztalják, a hétvégi (szombati és vasárnapi) forgalom egyértelműen erősebb, mint a hétköznapi.

Úgy látják, hogy a vásárlók tisztában vannak az adventi vasárnapi nyitva tartással. Szombatonként azonban még mindig többen és többet vásárolnak, mint a hét utolsó napján.

A KIKA-nál szombaton a lakástextíliákra, szőnyegekre lesz 15 százalékos kedvezmény, vasárnap pedig a forgószékeket kínálják akciós áron.

A Libri-Shopline-nál a novemberi forgalom 30 százalékkal magasabb volt, mint az első 10 havi átlag, a decemberre pedig négyszer nagyobb forgalmat várnak, a novemberi hónaphoz képest is.

Az év eddig is erősebb volt mint a tavalyi, a könyves és a nem könyves üzletágakban is - mondta el Kovács Péter, a Libri-Shopline társ-vezérigazgatója. Könyvben 5-10 százalékos bővüléssel számolnak, egyes nem könyves üzletágakban viszont akár 15-20 százalékos növekedést sem tartanak elképzelhetetlennek. Decemberben a kosárérték (azaz a vásárlások átlagos értéke) 20-30 százalékkal magasabb az évi 4-5000 forinthoz képest, a karácsonyi időszakban a vásárlók száma is emelkedik és ők többet is költenek.

Ugyanakkor Kovács Péter arról számolt be, hogy elmaradt a tervezettől az eddigi két nyitva tartós vasárnapi bolti forgalom.

Minden bizonnyal nagy érdeklődésre tarthatnak számot a Star Wars filmekhez kapcsolódó könyvek és termékek, illetve a több mint 125 millió olvasót elérő Grey - Szürke ötven árnyalatának legújabb kötete. A novemberi eladások előrevetítik a december slágerkönyveit is. A sikerlisták élére Frei Tamás Agrárbárók című új regénye, és a Grey - A Szürke ötven árnyalata Christian szerint című regény került. A műszaki cikkek közül a tablet, a hordozható hangfalak és természetesen az örök karácsonyi sláger, a mobilok vannak az élen.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A cégcsoport üzleteiben és webshopjaiban fut még egy nagy akció: a Libri 2+1 akciója során az olvasók több mint 2000 cím közül választhatnak, bestsellerek, gyerekkönyvek, romantikus olvasmányok, szakácskönyvek, életrajzok, felnőtt színezők - az év legjobb könyvei és várt újdonságai szerepelnek az ünnepi akciókban, ahol a két kiválasztott könyv után a harmadikat ajándékba adják. A heti rendszerességgel futó Könyvszerda ez évi utolsó akciója lesz jövő hét szerdán, ahol három kiadó, az Animus, az Édesvíz és a Kossuth könyveit lehet 20-50 százalékos kedvezménnyel megvásárolni.

A Media Markt-nál a karácsonyi időszak nemcsak offline, de online is kiemelkedő. Az ünnepi időszakban a webshop forgalma is a havi átlag többszörösére megnő. A decemberi szezon forgalma egy átlagos hónap háromszorosa.

A műszaki áruházláncnál az idei évben az okos applikációval vezérelhető eszközök, a TV, az okostelefon, a notebook, valamint a háztartási készülékek lesznek a legkeresettebb árucikkek. A népszerűségi listát a mobiltelefon vezeti továbbra is. A mosógép is egyre népszerűbb, ez elsősorban a mosógépcsere programnak köszönhető.

Az Auchan-nál is érzékelik a vásárlási kedv növekedését az év vége közeledtével. Az adventi időszakban, köszönhetően a vasárnapi nyitva tartásnak is, arra számítanak, hogy enyhe forgalmi fejlődést fognak elérni. A vasárnapi nyitva tartás alkalmával a teljes hónapnak megfelelő forgalmi emelkedést várnak.

A hipermarketláncnál úgy látják, a játékok terén az idei év slágerei előre láthatóan a Star Wars és a Frozen licences termékek lesznek, illetve egyre keresettebbek a drónok. A karácsonyi időszak legnépszerűbb édességéből, a szaloncukorból több mint 700 tonnával készülnek. A karácsonyi szezonban több mint 30 fajta hal közül válogathatnak a vásárlók az Auchan áruházakban, ahol a decemberi időszakban az éves mennyiség közel 40 százalékát értékesítik.

Címkék:
vásárlás, karacsony, auchan, shopline, media markt, kika, média markt online,