Megkezdődött a Mikulás-szezon az áruházakban

Magyar Nemzet2015. november 5. 08:35

Bár még csak egy hónap múlva lesz Mikulás, az üzletek polcain már megjelentek az ünnephez kapcsolódó édességek, és ajándékok. A fogyasztói árakban jelentős változás nincs tavalyhoz képest, a minőségi tejcsokoládék viszont egyre népszerűbbek - írja a Magyar Nemzet.


A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idén eddig eltelt időszakban 6 százalékkal nőtt az áruházak, boltok forgalma, ami az uniós átlag kétszerese. Az előzetes számítások szerint pedig decemberben akár további 5-6 százalékkal nőhet az áruházi költekezés. Az ünnepi alkalmakra megközelítőleg ugyanannyit költenek a magyar családok élelmiszerre, mint ajándékra, de idén a játékboltok is nagy fellendülésre számítanak.

A magyarországi áruházláncok többségében már megjelentek a Mikuláshoz köthető édességek és ajándékok. Nagyon széles a választék, és az árak között is nagy lehet a különbség, száz forinttól akár több ezer forintig válogathatunk az édességek között. A csokoládék kakaótartalma is változó, átlagban 5 és 60 százalék között mozog. A SPAR-csoport megfigyelése szerint a piacon az utóbbi években egyre kelendőbb a valódi tejcsokoládé, ezzel egy időben a bevonó- és kakaómassza-alapú mikulások forgalma pedig folyamatosan csökken.

A december 6-i ünnep a játéküzleteknek is meghatározó időszak, a magyar játékpiacon meghatározó importőr, saját bolthálózattal is rendelkező Formatex Kft. az idei évben kisebb fellendülést vár a Mikulás-ajándékok terén, számításaik szerint a tavalyi háromezer forint körüli összeg után idén körülbelül négyezer forintos ajándékok kerülnek majd a Mikulás-zacskóba. Az idei év slágerterméke lesz várhatóan az intelligens gyurma, a "sütibaba", illetve továbbra is népszerűek a gyűjthető és az egyéb akciós játékok - mondta a lapnak Borhi János ügyvezető. A gyermekszórakoztatás terén is nagy jelentősége van a Mikulás-ünnepnek, a rendezvényszervező cégek is fokozottan készülnek az ünnepre. Átlagosan tíz- és negyvenezer forint között rendelhetünk meg fél órára egy Mikulást, ha egyedül jön, de ha azt szeretnénk, hogy krampuszok is kísérjék, akkor már 20 és 60 ezer forint között van az összeg.

Loading...
Címkék:
vásárlás, áruház, ajándék, édesség, mikulás,