Auchan? Spar? Hol kapni a legjobb fokhagymakrémet?

Pénzcentrum2015. november 5. 16:31

A fokhagymák után ez alkalommal a fokhagymakrémeket vette górcső alá a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági hivatal (NÉBIH) Szupermenta csapata. A minőségi és biztonsági paramétereken túl a jelölésekre is külön figyelmet fordítottak a hivatal munkatársai.

A mintavételt követően laboratóriumban vizsgálták a termékek minőségi és biztonsági paramétereit, azaz a sótartalmat, a tartósítószerek- és a nehézfémek mennyiségét - írja a NÉBIH közleményében.

A készítményekben mért sótartalom (8,4-9,6%) megegyezett a csomagoláson feltüntetett mennyiséggel, amely egyben az európai uniós ajánlásban előírt tűréshatároknak is megfelel. Mivel a "fokhagymakrém" termék nevében a fokhagyma összetevő kiemelten szerepel, ennek mennyiségét is kötelező feltűntetni.

A nyers, darált fokhagymatartalom 60-70% között volt a vizsgált termékekben.

A tartósításra szolgáló adalékanyagok, valamint a nehézfémek ellenőrzéséhez mintegy 40 vizsgálatot végeztek a szakemberek. A nehézfémek mennyiségén túl a barnulást megakadályozó kén-dioxid tartalmat, valamint a szorbinsav- és a benzoesav tartalmat is megmérték. Az egyik termék esetében a gyártó benzoesav tartósítószert is használt a szorbinsav mellett. Ezt ugyan fel is tüntette terméke csomagolásán, azonban a benzoesav tartósítószert egy európai uniós rendelet alapján nem lehet alkalmazni a fokhagymakrémek esetében. Az élelmiszer-előállító ellen hatósági eljárás indult. A NÉBIH jelzését követően a gyártó a receptúrát megváltoztatta.

A jelölések ellenőrzése során csak kisebb hiányosságot találtak a hatóság munkatársai. A csomagoláson feltüntetett "Száraz, hűvös helyen tárolandó!"; "Felbontás után hűtve tároljuk" feliratokat a minőségmegőrzési idő jelölése után kell feltüntetni, ezt azonban egy termék esetében hibásan jelölték.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fokhagymák kedveltségi próbáján az íz, illat, szín, állag, állomány szempontokat vették figyelembe a tesztelők, emellett nyersen, és olajban futtatva egyaránt kóstoltak. Az öt fokhagymakrém pontozása során az Auchan fokhagymakrém került az első helyre, második lett az Univer "Magyar ízek", harmadikként a Spar terméke zárt.

Címkék:
vásárlás, nébih, teszt, szupermenta,