Beszóltak a boltosok Orbánéknak: ez nem így működik

Nagy Bálint2015. október 28. 16:46

Vélhetően uniós jogot sért az a friss kormányzati elképzelés, amely előírná a kiskereskedőknek, hogy 70 négyzetméterenként minimum egy munkavállalót kellene foglalkoztatniuk. Az intézkedés ugyan már jövőre életbe is lépne, egyeztetés azonban ezúttal sem volt a szakmai szervezetekkel, illetve a piaci szereplőkkel.

Nagy valószínűséggel uniós jogba ütközik a kormány tervezett intézkedése, miszerint a 400 négyzetméternél nagyobb áruházakban az alapterülethez kötnék a kötelezően alkalmazandó munkatársak számát - tudta meg a Pénzcentrum az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkárától.

Mindenképp meglepett minket a javaslat, erre semmiképp nem számítottunk. Egyrészt semmiféle előzetes egyeztetés nem volt a témában, másrészt sehol Európában nincsen arra példa, hogy előírnák a négyzetméterenként foglakoztatni kötelező alkalmazottak számát - így valószínűleg uniós jogot is sért

- fogalmazott megkeresésünkre Vámos György.

A multik is értetlenül állnak a lépés előtt, nyilatkozni azonban érdemi információk hiányában egyelőre egyáltalán nem, vagy csak szűkszavúan voltak hajlandóak:

Az adott témáról a médián keresztül értesültünk. Konkrétumokról nem tudunk, így az említett téma kapcsán érdemben nem tudunk nyilatkozni

- reagált a Pénzcentrum megkeresésére a Lidl Magyarország.

Egyelőre csupán egy sajtóhírrel állunk szemben, kíváncsian várjuk a fejleményeket és természetesen továbbra is nyitottak vagyunk a párbeszédre a döntéshozókkal

- mondta el megkeresésünkre a Spar Magyarország kommunikációs vezetője.

Hol itt a logika?

A Magyar Idők ágazati becslésekre hivatkozva egyébként azzal számol, hogy a szektort érintő újabb szabályozás következtében a hiper- és szupermarketekben és diszkontokban duplájára emelkedne az alkalmazottak száma.

Loading...

Mint azt a "kormányzati napilapban" érvként említik:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A fogyasztóvédelmi szempontból indokolt lépés megoldaná az évek óta elmaradt béremelések miatt a kiskereskedelemben mára kialakult súlyos munkaerőhiányt.

Ez az állítás azonban közgazdaságtani szempontból igencsak logikátlan. Vámos György szerint ugyanis:

Ez a javaslat egyértelmű kényszerköltséget jelentene a vállalkozásoknak, amit főként bércsökkentéssel tudnának valahogy kigazdálkodni. Leegyszerűsítve: aki már az adott vállalkozásnál dolgozik, annak csökkeni fog a bére, akit pedig felvesznek, azt a lehető legalacsonyabb béren fogják majd alkalmazni. A munkaerőhiányon pedig semmit sem enyhítene, mert hiába írnák elő egy kiskereskedőnek, hogy vegyen fel mondjuk két hentest, ha szakképzett munkaerő híján jelenleg egyet sem talál

- fogalmazott Vámos György.

A "kormányzati napilap" értesülése szerint az intézkedés egyébként már jövőre életbe is lépne.

A Portfolio elemzői véleménye szerint a kötelezően előírt dolgozói létszám fura ízű lépés, aminél feltehetően piacbarátabb megoldás lenne a kiskereskedelmi cégek hatékonyabb ellenőrzése.

Címkék:
vásárlás, multi, kiskereskedelem,