A legújabb trükk: ezzel a kütyüvel lophatják el a PIN-kódodat a boltban

Pénzcentrum2015. október 23. 07:00

Meglepő felvétel terjed a közösségi portálokon: a bankkártyás csalóknak ma már mindössze egy okostelefonra, illetve egy filléres hőkamerára van szükségük ahhoz, hogy minden pénzünket lenyúlják a banksszámlánkról. Mutatjuk azt is, hogyan védekezhetsz.

Gyakran elképesztő technológiai fejlesztésekhez nyúlnak a bankkártyás csalók, hogy hozzáférhessenek a számlánkon tartott pénzhez. Ezek többsége ugyan rendkívül költséges és használatuk komoly szervezést is igényel - így csak kevés banda alkalmazza ezeket -, vannak azonban olyanok is, amelyekhez ma már egy filléres kütyü, egy okostelefon, illetve egyetlen elkövető is elég.

Éppen egy ilyen módszer ismertetésére bukkantunk például a napokban a világhálón. A fent látható videón azt mutatja be - természetesen prevenciós céllal - egy amerikai tech-bolond, hogy milyen könnyedén leshetik ki PIN-kódunkat a boltban fizetéskor. A trükkhöz mindössze egy okostelefonhoz csatlakoztatható hőkamerára van szükség.

Mint az a kisfilmen is látható, az okostelefonhoz csatlakozó hőkamerával nem csak a lenyomott gombokat, de még azok sorrendjét is könnyedén kifigyelheti a csaló (a leghalványabb az első számjegy és így tovább). Ha pedig a PIN-kód megvan, már csak egy ügyes zsebes kell, hogy megszerezze a kártyánkat, és kész is a baj.

Loading...

Habár ehhez hasonló esetről eddig nem hallottunk Magyarországon, a legaggasztóbb az egészben mégis az - és nem akarunk tippeket adni a bűnözőknek, annál inkább a rendőrségnek -, hogy kb. 150-200 dollárért bárki rendelhet magának ilyen, szinte minden telefontípushoz csatlakoztatható hőkamerát a netről. Mi nagyjából 10 percnyi keresgélés után bukkantunk rá 2-3 legálisan beszerezhető típusra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Így tehát az is csak idő kérdése, hogy idehaza is megjelenjen ez a trükk a bűnözők repertoárjában - ha eddig még nem történt meg.

Egy biztos, a bankkártyás visszaélések száma rendkívül nagy gondot jelent Magyarországon is: az MNB legfrissebb adatai szerint csak tavaly tízmilliárdos károkat okoztak a bankkártyás bűnözők. Ma tehát rendkívül fontos, hogy mi magunk is mindent megtegyünk azért, hogy ne váljunk áldozattá - a következőkben néhány hasznos tippel igyekszünk mindezt elősegíteni.

A biztonságos bankkártya-használat 8 pontja

  • Kerüljük az ismétlődő elemeket a PIN-kódunk kiválasztásánál, vagy hagyjuk meg a pénzintézet által küldött - véletlenszerűen generált - kódot!
  • A PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártyával egy helyen és ne adjuk ki másnak!
  • Ne használjuk ugyanazt a biztonsági kódot több bankkártyához!
  • Amennyiben születési adataink közül választunk PIN-kódot, ne tároljuk egy helyen azokat egyéb okmányainkkal!
  • Mielőtt készpénzfelvételre használnánk bankkártyánkat, mindig nézzük meg az ATM-et. A tapasztalatok alapján elsősorban a bankjegykiadó nyílás környékét szokták átalakítani csalók, ennek ellenőrzésére érdemes külön figyelmet fordítani. Ha bármilyen külső beavatkozásra utaló jelet látunk, jelentsük azt a berendezésen található telefonszámon és keressünk másik automatát!
  • Jelentősen csökkenthető a biztonsági kockázat, ha a bankfiókok előterében található ATM-eket használjuk. Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, mindig ellenőrizzük a beléptető rendszer kártyaolvasóját, előfordul ugyanis, hogy a bankkártyák adatait már itt megpróbálják megszerezni. Ha bármilyen gyanús változást tapasztalatunk a leolvasón - kidudorodást, ránézésre oda nem illő elektronikus eszközt -, inkább válasszunk másik ATM-et.Csökkenthetjük a kockázatot, ha olyan "másodlagos" bankkártyát használunk a bejutásra, amelyen nem tartunk nagyobb összeget.
  • Mindenképp állítsunk be kártyalimitet, így minimalizálhatjuk a veszteségeinket.
  • Okulva a fenti videóból érdemes a boltban a PIN-kód bepötyögésekor eltakarni a terminált, utána pedig visszaadni azt az eladó kezébe. Amennyiben a terminál rögzítve van, takarjuk el kb. fél percig úgy, hogy kezünket hozzáérintjük a gombokhoz, így azok mind átveszik testünk melegét.
    Loading...

Címkék:
vásárlás, csalás, csaló, bankkártya, PIN-kód, trükk, trükkös lopás, csalók,