Erre költjük a legtöbbet az iskolakezdéskor

Pénzcentrum2015. szeptember 9. 16:01

Szeptemberben az iskolakezdés hatalmas kiadást ró a családokra, minden második szülő több mint 50 000 forintot költ a gyermekek beiskoláztatására. Sokan már előre spórolnak a tanévkezdéssel járó kiadások fedezésre.


A szeptemberi időszak az iskoláskorú gyermekeket nevelő családok számára komoly anyagi kiadásokkal jár. A szülők 54 százaléka több mint 50 000 forintot költ gyermekei beiskolázásra, további 15-15 százalékuk 30-40 ezer, illetve 40-50 ezer forint közötti összeget fizet ki a tanévkezdéskor - derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. kutatásból.

A válaszadók negyede számára komoly anyagi gondot okoz az iskolakezdés, többen úgy gondolják, nincsenek egyedül ezzel a problémával, 22 százalékuk szerint a gyermekeikkel egy osztályban tanuló diákok felénél jelent problémát a családnak a tanév elején felmerülő költségek kifizetése. A felmérésben résztvevő ügyfelek több mint fele úgy gondolja, hogy ez az összeg az elmúlt évekhez képest nőtt, míg a megkérdezettek harmada megközelítőleg idén is annyit költött, mint az elmúlt időszakban.

A szülők a legtöbbet a gyermekek iskolai öltözetére, illetve olyan iskolai felszerelésekre fordítják, mint például: iskolatáska, füzetek és íróeszközök. A válaszadók több mint fele egyaránt 20 000 forint feletti összeget szán a gyermekek ruháztatására és az iskolaszerek megvásárlására. A tankönyvekkel kapcsolatos kiadásoknál nagyobb eltérés látható az egyes válaszadóknál: a megkérdezettek 37 százalékuk maximum 5000 forintot költ könyvekre, míg 28 százalékuk 10 és 20 ezer forint közötti összeget, közel negyedük pedig több mint 20 000 forintot fizet tankönyvekre.

Mivel a gyermekek iskoláztatása komoly anyagi kiadásokkal jár a családok számára, előfordul, hogy nem áll rendelkezésre elegendő pénz a családi költségvetésben a költségek fedezésére. A megkérdezettek közel negyede válaszolta, hogy ilyen esetben csak a legszükségesebbet fizeti ki és később rendezi a fennmaradtakat.

Ugyanakkor a szülők közel fele előrelátóan tervez az iskolakezdéssel, hiszen már korábban félreteszi a szükséges összeget. A megkérdezettek 16 százaléka folyamodik ilyenkor valamilyen kölcsönhöz, közel azonos hányaduk egy családtagtól kap segítséget a tanév eleji kiadások fedezésére.
Címkék:
hitel, vásárlás, spórolás, iskolakezdés,