Hónapok óta várnak erre az egy napra a magyar boltok

Pénzcentrum2015. augusztus 26. 05:51

Akciókkal, különleges ajánlatokkal várják a boltok a vásárlókat a "szabad vasárnapokon". Az üzletláncok igyekeznek a számukra legjobb időpontban felhasználni azt az egy napot - az adventi hétvégéken kívül -, amikor nyitva tarthatnak.

A tavasszal bevezetett vasárnapi zárva tartás látványosan átalakította a vásárlási szokásokat és a boltok működését is. A statisztikákból jól látszik, hogy vasárnap helyett inkább pénteken, szombaton és hétfőn vásárolunk, a hét utolsó napján nyilvánvalóan visszaesett a boltok forgalma. A helyzet azért is érdekes, mert az üzletek az adventi időszakon túl egy vasárnapot választhatnak, amikor nyitva tarthatnak.

A "szabad vasárnapokra" kifejezetten készülnek a boltok, hetekkel korábban meghirdetik a nyitva tartást, akciókkal, kedvezményekkel várják a vevőket ezeken a napokon. A vásárlók pedig tudatosan keresik ezeket a lehetőségeket.

Loading...

A Pénzcentrum üzletláncokat kérdezett arról, mik a tapasztalataik a szabad vasárnapokkal kapcsolatban, mivel készülnek ezekre a napokra, és arra is kíváncsiak voltunk, hogyan fogadták a vevők ezeket az alkalmakat.

Családi hétvégével készül a kika

2015-ben - a jogszabályi változások óta - még egyik kika áruház sem volt nyitva vasárnap - tudta meg a Pénzcentrum a kikától. Mivel a törvény egy vasárnapot engedélyez az advent vasárnapokon felül, ezért a kika olyan vasárnapot választott, amikor a vásárlók körében már eddig is kedvelt kika családi hétvégével egybeesik.

Családi programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a vásárlókat

 hagyományosan szeptember második hétvégéjén: minden magyarországi áruházuk nyitva tart szeptember 13-án. Mint a lakberendezési láncnál elmondták, arra számítanak, hogy a programok és akciók a vasárnapi vásárlás lehetőségével együtt sokaknak meghozza a kedvét szeptember közepén ahhoz, hogy a családdal együtt ellátogassanak egyik áruházukba.

Hozzátették: mindent meg fognak tenni azért, hogy vásárlóikat széles körben értesítsék erről a lehetőségről, és arra számítanak, hogy ez a hétvégi forgalomban is pozitívan fog megmutatkozni.

A plázákhoz igazodik a Media Markt

Eddig nem éltünk a lehetőséggel, de ez részben nem is rajtunk múlik. Áruházaink döntő része üzletközpontban található. Ezeken a helyeken pedig igazodnunk kell a centerek érdekeihez. Annak ugyanis nincs sok értelme, hogy mi kinyitunk, a többiek meg nem.

- mondta el a Pénzcentrumnak Német Csongor, a Media Markt Magyarország ügyvezető-igazgatója.

Hozzátette: folyamatos egyeztetésben vannak a központokkal, összességében arra törekszenek, hogy a karácsonyi szezon előtti időszakban a lehető legtöbbet kihozzák a szabad vasárnapok adta lehetőségből, ezért úgy alakítják majd a nyitva tartásokat az adventi időszak előtti hetekben, hogy a hét utolsó napján Budapesten legalább egy áruházat mindig elérhessenek vásárlóik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

100 százalékos bérpótlék a Lidlnél

A Lidl Magyarország 163 áruházából a március 16. és augusztus 23. közötti időszakban 110 áruházának esetében élt a vasárnapi nyitva tartás lehetőségével. Az áruházak nagy részében a vasárnapi nyitva tartást extra akciókkal egybekötve használták ki - tudtuk meg az áruházlánctól. A vasárnap nyitva tartó áruházakról vásárlóikat szórólapokon, a cég hivatalos honlapján és a Facebook oldalukon is tájékoztatták.

A népszerű extra akciók keretében a vásárlók a nem élelmiszer termékek között válogathatnak kedvező árakon.

Megtudtuk azt is, hogy az adott vasárnapokon a dolgozók bérét 100 százalékos bérpótlékkal fizették ki, ezért a dolgozók körében is népszerű a vasárnapi nyitva tartás.

Auchan: az áruházak többsége már kihasználta

Eddig a 19 magyarországi Auchan áruházból 10 használta ki a szabadon választható vasárnapokat, legutóbb az óbudai Auchan áruház, amely így segítette a Sziget Fesztiválra beköltözőket - válaszolta kérdésünkre az Auchan.

Legközelebb - gondolva azokra a családokra, akik augusztus utolsó napjaira hagyják a tanévkezdéshez szükséges bevásárlást-, augusztus 30-án, az iskolakezdés előtti utolsó vasárnapon, a csömöri Auchan áruház reggel 7 és 21 óra között, a soroksári áruház pedig 6 és 22 óra között tart nyitva.

A vásárlókat többek között az érintett áruházakban, akciós katalógusaikban, honlapjukon és Facebook oldalukon tájékoztatják a vasárnapi nyitva tartásról. A szabad vasárnapokra a hipermarketek változatos programokkal, külön akciós szórólappal készülnek.

Címkék:
vásárlás, vasárnap, vasárnapi zárva tartás,