Tovább nehezítenék az energiaitalhoz jutást

Népszava2015. május 27. 10:33

Nem önmagában az energiaitallal van baj, hanem azzal, ha valaki ész nélkül fogyasztja, mert akkor könnyen kórházba kerülhet. Egy doboztól nem lehet senkinek baja, öttől viszont már igen, miközben tizennégy éves kor alatt senkinek sem javasolt a fogyasztásuk. A tiltásnak az orvosok nem látják értelmét, a kormány most mégis ezt tervezi - írja a Népszava.

Az energiaitalok fogyasztásának korlátozására vonatkozó szabályozás kidolgozását tervezi a kormány

 - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások minisztériumának államtitkára. A területet érintő tervezett intézkedések között szerepel lehetőségként a kereskedelmi forgalomban lévő energiaitalok maximális térfogategységeinek meghatározása és annak ellenőrzése - fejtette ki Rétvári.

A cél a bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordozó élelmiszerek, így például az energiaitalok fogyasztásának visszaszorítása a leginkább érintett iskolás gyermekek, serdülők és fiatal felnőttek körében.

A nevelési-oktatási intézményekben, valamint az intézményen kívül a gyerekek, tanulók részére szervezett rendezvényeken energiaital már most sem árusítható, illetve fogyasztható.

A toxikológus szakember szerint nem az energiaitallal van a probléma, hanem, ha túlzásba viszik a fogyasztását. Lényeges viszont, hogy 14 év alatt kifejezetten káros lehet az ilyen italok fogyasztása.

 

Címkék:
vásárlás, energiaital, termékdíj,