Kulka Jánosék a vasárnapi zárva tartás ellen: mi lesz ebből?

Orosz Márton2015. május 13. 11:20

Egyelőre nem látszik, hogy komoly nézőszám-növekedést hozott volna a mozikban a vasárnapi zárva tartás - a hét utolsó napján emiatt legalábbis nincs több néző. Az idei év csúcsfilmjei viszont sokakat csábítanak, például a Kulka János, Kovács Lajos főszereplésével készült Argo2. Pénteken ugyanakkor nőtt a mozik forgalma, és a büféknek sem jött rosszul, hogy nem lehet a chipset, az üdítőt a plázák élelmiszerboltjaiban megvenni.

Szinte teljesen üres plázákkal találkozhatunk vasárnaponként, Budapesten és vidéken egyaránt. A hatalmas bevásárlóközpontokban csak néhány kisebb üzlet nyit ki (jellemzően azok, amiket a tulajdonos üzemeltet), valamint éttermeket, kávézókat találhatunk még nyitva. És persze a mozikat.

A budapesti és vidéki bevásárlóközpontokban összesen 176 mozitermet üzemeltető Cinema City a Pénzcentrumot arról tájékoztatta:

egyelőre azt látják, hogy a vasárnapi nézőszámokra nem volt hatással az, hogy a plázákban csak a mozi és néhány szolgáltató egység van nyitva.

Nyilván más érzés és látvány a nézőknek úgy végigmenni egy üzletházon, hogy szinte az egynegyede sincs nyitva a bérlőknek, de hozzájuk eddig is, és azóta is inkább célirányosan jöttek a nézők, egy adott filmet megnézni.

A vasárnapi nap a teljes heti nézőszámok 20-25-át tette ki, ez a részarány a törvény márciusi életbe lépése óta sem változott. A konkrét szám sokkal inkább filmfüggő, mint ahogy ez addig is volt (tehát a heti százalék az alapján lehet az átlagtól kisebb vagy nagyobb, hogy az adott héten milyen nagy érdeklődésre számot tartó premierfilmet mutatnak be).

A március 15-i zárva tartás óta majdnem minden héten volt nagy blockbuster premier:

a Disney Hamupipőkéjétől kezdve (családokat szólította meg) a Halálos iramban 7-ig, a Beavatott sorozat Lázadó részétől a Bosszúállók Ultron kora premierjéig, vagy a Kulka János, Kovács Lajos főszereplésével készült Argo2, ami az elmúlt évek eddigi legjobb premier hétvégi eredményt hozta magyar film kategóriában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Felpörgött viszont a péntek

Ami még észlelhető, hogy a pénteki nap emelkedett a totál nézettséget figyelembe véve: ez a nap átlagban eddig 16-17 százalékot tett ki a hétből, azóta pedig akár 18-20 százalékra is felment bizonyos heteken. A szombat eddig is a legerősebb mozinap volt, ez nem változott, megtartva a maga 30-37 százalékát a teljes heti nézőszámokat tekintve.

A legnagyobb hazai hálózat továbbra sem tervez mozit bezárni a jogszabályi/piaci környezet változása miatt.

A mozik büféjében nőtt a forgalom

Érdekes kérdés, hogy mi történik a büfékben? Eddig ugyanis sokan inkább a pláza élelmiszerboltjában vásárolták az üdítőt a chipset a filmhez - ezek azonban zárva vannak vasárnap. Azt megtudtuk a Cinema Citytől, hogy a büféforgalmon látható kisebb emelkedés vasárnap - konkrét számokat azonban nem kaptunk.

Címkék:
vásárlás, mozi, vasárnapi zárva tartás, nézőszámok,