Ennyit spórolhatnak a hús áfájának csökkentésével a magyar családok

Pénzcentrum2015. április 23. 18:03

Jelentősen csökkentené a sertés tőkehús áfáját a Nemzetgazdasági Minisztérium. Mit jelent ez a vásárlóknak? Mire számíthatunk a boltokban?

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2016-os költségvetési tervezete között szerepel, hogy a sertés tőkehús áfája a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékosra csökkenne - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Az áfa csökkentés tehát a csak a nyers sertéshúsra vonatkozna, a sertéskészítményekre nem terjedne ki.

Loading...

A sertéshús átlagára az elmúlt években jelentősen megemelkedett. Míg 2007-ben átlagosan 979 forintért vásárolhattunk egy kiló sertéshúst, addig tavaly már 1350 forintot kértek el ugyanekkora mennyiségért. Tehát közel 38 százalékos áremelkedés történt.

Mire számíthatunk a boltokban?

Amennyiben megvalósul a 2016-os költségvetési tervezet, akkor a komoly áfamérséklés miatt:

az üzletekben eddiginél jóval olcsóbbak lehetnek a sertéshúsok.

Feltéve, ha a kereskedők nem teszik zsebre a hasznot, ennek azonban kicsi a valószínűsége. Ugyanis az áfa csökkentése első körben a kereskedőket érinti, ezek után ők határozzák meg, hogy ebből mennyit vezetnek tovább az áraikba. Azonban ilyen jelentős áfamérséklés esetében, szinte biztosan a fogyasztó árak is csökkeni fognak - tudtuk meg az Agrárszektor munkatársaitól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy átlagos 4 fős magyar család évente körülbelül 64,4 kiló sertéshúst fogyaszt a KSH adati szerint. Eszerint az 1350 forint/ kiló átlagárával számolva ez évente 86 940 forint kiadást jelent a családoknak. Amennyiben a kereskedők teljes egészében érvényesítik az áfacsökkentést akkor a magyar családok évente megközelítőleg 19 126 forintot spórolhatnak meg.


Amennyiben csak a sertéshús ára fog csökkenni, az hátrányos helyzetbe hozhatná a baromfihúsokat, mivel két egymást helyettesítő termékről van szó. A Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint nincsen szakmai indoka annak, hogy a baromfitermékek áfakulcsa továbbra is 27 százalékos maradjon, az indokolatlan döntés pedig akár munkahelyek megszüntetését is előidézheti. Ezért a BTT azonos megítélést kér - írja az MTI.

Címkék:
vásárlás, sertés, áfacsökkentés,