Már hamisítják az új tízezrest

Orosz Márton2015. április 14. 06:03

Hozta az első négy hónapot az új tízezres. A tavaly decemberben kibocsátott bankjegy eddig különösebb fennakadás nélkül találta meg a helyét a pénztárcákban és a kasszákban egyaránt. A tízezresek harmadát már lecserélték, de megjelentek az első hamisítási próbálkozások is - tudta meg a Pénzcentrum.

Valamivel több mint négy hónapja, 2014 december elsején vehettük kezünkbe az új tízezres bankjegyet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 és 2018 között folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit, így a következő években további újratervezett, továbbfejlesztett bankjegyeket bocsát forgalomba.

Az első ráncfelvarrást a tízezres kapta: változott például

  • a vízjel;
  • a hologramfólia;
  • a biztonsági szál;
  • a mikroírás;
  • és új színváltó, irizáló nyomat, valamint vakjel is került a bankjegyre.

Eddig jól teljesít

A megújított tízezer forintos bankjegy fogadtatása a készpénzforgalom szereplői részéről alapvetően pozitív és elfogadó volt, a címlet forgalomba kerülése zökkenőmentesen lezajlott, használata során sem érkeztek problémára utaló jelzések - tájékoztatta a Pénzcentrumot az MNB.

A jegybankhoz beérkezett visszajelzések szerint a gazdaság szereplői minden különösebb fennakadás nélkül, rendeltetésszerűen használják napi fizetési tranzakciók alkalmával a bankjegyet.

Loading...

2015. március 31-én 44 millió darab megújított tízezer forintos bankjegy volt forgalomban, ami az adott címlet forgalomban levő mennyiségének 37 százaléka. Ez az arány megfelel az előzetes jegybanki várakozásoknak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azért már próbálkoznak a hamisítók

A jegybanktól azt is megtudtuk, hogy előfordulnak csekély számban visszaélések, próbálkozások valamennyi címlettel kapcsolatban, nem kivétel ez alól a megújított bankjegy sem.

Úgy tűnik azonban, hogy a hamisítók tartanak az új, biztonságosabb pénztől: december óta

a hamisított tízezreseknek csak a 4 százaléka az új bankjegy.

Az MNB-nél úgy látják, hogy a széles körű tájékoztatásnak és a kibocsátást megelőző felkészülési időszaknak is köszönhető, hogy nincs információ arról, hogy valahol ne ismerték volna fel a fejlesztett tízezer forintos bankjegyet. Arról sem tudnak, hogy például boltban, étteremben visszautasították volna azt.

Címkék:
vásárlás, mnb, tízezres,