Ezért rád is bármikor kihívhatják a rendőrt a benzinkútnál, étteremben

Pénzcentrum2015. március 30. 06:01

Vajon mi történik akkor, ha már elfogyasztottuk a vacsoránkat, megtankoltuk az autónkat, éppen fizetni szeretnék, de abban a pillanatba rájövünk, hogy a pénztárcánk az iratainkkal együtt otthon maradt? Elsőként megpróbálunk kölcsönkérni a velünk lévő ismerősöktől, barátoktól, de mi a helyzet, ha egyedül vagyunk?

A Pénzcentrum ezúttal annak járt utána, mi tévők legyünk abban az esetben, ha a fizetés előtt jövünk rá arra, hogy a pénztárcánk otthon maradt minden igazolványunkkal együtt. A legrosszabb forgatókönyv, ha már a szolgáltatást igénybe vettük vagy a terméket már elfogyasztottuk. A szorult helyzetben sokszor tudnak rajtunk segíteni a családtagok vagy barátok, de mi lesz velünk, ha éppen egyedül kerülünk bajba?

Amikor még nem történt meg a baj

Abban az esetben, ha az általunk vásárolni kívánt termékeket még nem fogyasztottuk el, vagy nem tankoltuk bele a kocsinkba, akkor lehetőségünk van egyszerűen otthagyni az árukat. Ez a szituáció is kellemetlen lehet, hiszen akár újra be is vásárolhatunk, de ha szerencsénk van, akkor félreteszik nekünk az árukat a kasszánál, és később soron kívül kifizethetjük a számlánkat.

Amikor már igénybe vettük a szolgáltatást

Több helyen is előfordulhat azonban, hogy már megkaptuk azt a bizonyos szolgáltatást, vagy terméket, amit szerettünk volna, ám az erre szánt pénz nincsen náluk. Ilyen kellemetlen helyzet lehet például:

  • Étteremben az ételek elfogyasztása
  • A benzinkúton a kocsi megtankolása
  • A fodrászatban már elkészül frizura
  • A taxival megtett utazás

Mit lehet ilyenkor tenni?

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól (NFH) megtudtuk, amennyiben utólag derül ki, hogy nincsen nálunk semmilyen fizetőeszköz, akkor valahogy meg kell állapodnunk a kereskedővel. Erre egyik lehetőségünk a zálogtárgy otthagyása, arra az időszakra, amíg visszamegyünk fizetni (Pl. személyi igazolvány, mobiltelefon). Illetve, az is jó megoldás lehet, ha kölcsönkérünk egy telefont és felhívjuk a közelben lévő barátunkat vagy családtagunkat, hogy segítsen ki minket.

Azonban, ha semmilyen irattal nem tudjuk magunkat igazolni, és esetlegesen zálogtárgyról sem tudunk megállapodni, úgy a kereskedő akár rendőri segítséget hívhat a beazonosításhoz, valamit összeghatártól függően szabálysértési, illetve büntetőjogi feljelentést is tehet ellenünk - tudtuk meg az NFH-tól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdemes lehet ezért előre ellenőriznünk - akár az étteremben, akár a fodrásznál, benzinkúton -, hogy biztosan van-e nálunk pénz. Úgy tűnik egyébként, a magyarok jellemzően nem ennyire figyelmetlenek. A kereskedők tapasztalatai is azt mutatják, hogy ilyen eset csak ritkán történik, és szinte kivétel nélkül sikerül is rendezni a helyzetet.

Kútjainkon elenyésző az ilyen esetek száma, ha mégis előfordul ilyen, szinte minden alkalommal sikerül az ügyfélnek rendeznie a számlát

- mondta el megkeresésünkre a MOL.

Éttermeinkben az elmúlt években ilyen szituáció csupán egy-kettő ha történt, egyszóval nem jellemző. Ebben az esetben bármely személyes tárgy leadásával biztosítottnak láttuk, hogy a vendég mihamarabb visszatérve rendezze számláját

- reagált a Vapiano Hungary.

Címkék:
vásárlás, pénz, fizetés,