Az EU segítségét kérheti a Spar

Világgazdaság2015. március 18. 09:28

Ha a magyar kormánnyal nem jut dűlőre, akár Brüsszelig is elmegy a Spar az élelmiszerlánc-felügyeleti díj versenyhátrány okozó volta miatt - jelentette be az osztrák tévében a cég felügyelő bizottságának elnöke - írja a Világgazdaság.

A magyarországi élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelés tulajdonképpen csak a külföldi kereskedelmi vállalatokat sújtja és versenyhátrányt okoz

- mondta az osztrák ORF televízió hírműsorában Rudolf Staudinger, a Spar felügyelő bizottságának elnöke. A cég szeretne segítséget kérni Brüsszeltől, de Staudinger reméli, előbb még tárgyalni tud a magyar kormánnyal ebben az ügyben.

Az árbevétel növekedésével sávosan emelkedő élelmiszerlánc-felügyeleti díjat egyébként a cégtulajdonosra vetik ki. A multinacionális hálózatok egy tulajdonos kezében vannak, míg a CBA, a Coop és a Reál afféle franchise rendszerben dolgozik, így sok tulajdonoshoz tartoznak az üzletek. Jogilag tehát minden rendben van, a törvényalkotás ugyanakkor továbbra is egyre szűkíti az élelmiszer-lánc mozgásterét.

 

Címkék:
vásárlás, spar,