Sárga csekkek: újabb csata a Tesco és az Auchan között

Pénzcentrum2015. február 9. 11:35

Mától működnek a Posta csekkbefizető automatái. A cél, hogy gyorsan, sorban állás nélkül tudják intézni befizetéseiket azok, akik kitartóan ragaszkodnak a sárga csekkhez. Érdekes, hogy a Posta automatái több Auchan áruházban is működnek már, de a Tesco is élesíti a csekkfegyvert - igaz, a két rendszer különbözik majd.

Az automaták közül 11-et a fővárosba, illetve annak agglomerációjába telepítettek, de került belőlük Debrecenbe, Győrbe, Kecskemétre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra és Szombathelyre is. A 20 automatából 9 Auchan áruházakban, 5 egyéb áruházakban, míg 6 postahivatalokban működik.

Egyelőre csak gépi kitöltésű csekkek adhatók fel az automatákból, a fizetés pedig bankkártyával történik. A feladás kártyás vásárlásnak minősül, a posta a tranzakcióért nem számít fel díjat.

Nem egyforma a két rendszer

A Pénzcentrum információi szerint jelentős különbségeket találhatnak a vevők a csekkfizető automaták között. A Posta készülékein gyakorlatilag mindegyik csekket be tudjuk majd fizetni (mint most a postákon), a Tesco azonban csak egyes szolgáltatók csekkjeit fogadja el. Fontos különbség, hogy a Tesco automatáinál nem fizethetünk majd bankkártyával. Ez azért is érdekes, mert a Tesco rendszere úgy működik, hogy nem közvetlenül az automatánál fizetünk, ott csak beolvassuk a csekket - a fizetés a pénztárnál történik.

Az automaták a QR kódos és az anélküli csekkeket is elfogadják, a későbbiekben valamennyi csekktípus - nem csak a gépi kitöltésű - feladható lesz az automatákban.

A Posta a bevásárlóközpontokban - köztük több Auchanban - elhelyezett automaták esetében - igazodva a nyitvatartási időhöz - az ügyfelek tágabb időintervallumban tudják befizetni csekkjeiket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyszer majd jön a Tesco is

A Tesco is elkezdte saját csekkbefizető automatáinak telepítését. Érdekes, hogy nem csak a nagy hipermarketekben, hanem a jóval kisebb alapterületű Tesco Expressz boltokban is találkozhatnak majd a vevők ilyen eszközökkel (egyelőre nem tudni, mikor indul a rendszer).

A Csekkpont névre keresztelt rendszer használatát ez a videó mutatja:

Címkék:
vásárlás, sárga csekk, posta,