Veszélyes élelmiszereket árulnak a pesti aluljárókban

Pénzcentrum2015. január 25. 13:03

Visszatértek az árusok a pesti aluljárókba - mi pedig teszteljük a hatóságot. De ami a legfontosabb: ne vásárolj zöldséget, gyümölcsöt a ládákról, dobozokról!

Az elmúlt hetekben visszatértek az illegális árusok a budapesti aluljárókba. Kartondobozokról, ládákról árulnak zöldséget, gyümölcsöt, csokit, esetleg ruhaneműt.

Úgy gondoltuk, ez kiváló alkalom arra, hogy teszteljük a nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) okostelefonos feljelentő alkalmazását, aNÉBIH Navigátort. Az alkalmazás lényege, hogy az állampolgárok közvetlenül jelezzék a hatóságnál, ha valamilyen élelmiszerbiztonsági szabálytalanságot tapasztalnak.

Mi így is tettünk.

Lefotóztuk csütörtök reggel, amit a Nagyvárad-téren láttunk:


Az alkalmazáson keresztül e-mailben jeleztük aggályainkat:


Most pedig várjuk a választ - természetesen beszámolunk majd a fejleményekről.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

De miért nem szabad ilyen árusoktól vásárolni élelmiszert?

Élelmiszer-biztonsági szakemberek szerint az aluljárókban forgalmazott termékek eredete a legtöbb esetben ismeretlen: az édességeket, csokoládékat általában már a fogyasztási idő lejárta után értékesítik, a zöldség- és gyümölcsfélék származási helyét sem tudják igazolni.

Sokszor maguk az alkalmi kofák tesznek arról, hogy az általuk kínált termékek beazonosíthatatlanok legyenek.

Ezek a termékek súlyos megbetegedéseket okozhatnak, részben a lejárt szavatosság, az ismeretlen eredet miatt (például azt sem lehet tudni, milyen vegyi anyagokkal kezelték a gyümölcsöket), részben pedig az alapvető higiéniai előírásokat is nélkülöző tárolás, szállítás, árusítás miatt.

Komoly fertőző betegségeket kockáztat az, aki az aluljárók kartondobozairól vásárol.

Címkék:
vásárlás, nébih, aluljáró,