Ezeket a gyrososokat messziről kerüld el: a török büfék titkai

Pénzcentrum2015. január 20. 14:01

Egyre többet étkezünk útközben, vásárolunk gyorsbüfékben, vagy utcai árusoktól. Az utcai árusokat a hatóságok is ellenőrzik, az igazi visszajelzést azonban tőlünk, a fogyasztótól kapják. Nem látunk be a színfalak mögé, a sok apró jel alapján azonban eldönthetjük, megvesszük-e, megesszük-e az ételt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) blogján ahhoz ad tanácsokat, mire figyeljünk, ha lángost, gyrost eszünk.

Egy jó lángosos környékén nem lehet átható, égett olajszagot érezni. Az erős, kellemetlen olajszagból arra következtethetünk, hogy a sütéshez használt olajat nem cserélik rendszeresen. A lángost a megbízható helyen mindig frissen készítik. Ha nem forró, hanem nyúlós, langyos lángost kapunk, az bizony már jó ideje kisült.

Nézzük meg, mit látunk a pulton: ott csak kis mennyiségű feltétet szabad tartani, tiszta edényben, s ahhoz csak a kiszolgáló személy nyúlhat. A többi feltétet, hozzávalót a hűtőszekrényben kell tárolni, hogy ne melegedjenek fel és ne szennyeződjenek.

Házon kívül legtöbben étteremben és gyorsétteremben étkeznek

A GfK 2012-es felmérése szerint a büfék és pizzériák egyaránt népszerűek a magyarok körében, hiszen gyakorlatilag minden második ember legalább évente egyszer jár ilyen helyekre.

A nemzetközi konyha (kínai, török, stb.) fő kedvelői a legfiatalabbak és a budapestiek, ami nyilván összefügg az ilyen éttermek fővárosi elterjedtségével is. Arányuk a teljes lakosságon belül 32 százalék.

A nyers gyros-nyárson baktériumok lehetnek, az ideális gyrossütő ezért gyakran mos kezet, aki a vendégeket kiszolgálja. Figyeljük meg, hogy a gyros-nyársat folyamatosan forgatják-e! Minden oldalát egyenletesen át kell sütni, nem éghet oda és nem maradhat nyers egyik oldala sem. Bizalommal lehetünk a hely iránt, ha a húst csak a rendeléskor vágják le. Így kerülhető el, hogy a tálcára lehulló hús a nyársból kicsepegő, esetleg még nyers húslével szennyeződjön.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Ne fogadjuk el, ha üzletnyitáskor a már megkezdett nyársról származó hússal akarnak minket kiszolgálni
, mert tilos előző napi húst felhasználni. A köretet megfelelő hőmérsékletre beállított melegen tartó pultban, forrón kell tárolni, a salátákat, önteteket pedig hidegen.

Tippek a gyorsbüfékhez

  • Csak megbízható helyen vásároljunk
  • Ne vegyünk ételt elhanyagolt higiénéjű, rendetlen helyen
  • Az ételt csak tiszta kézzel, vagy tiszta szalvétával fogjuk meg! A kézen baktériumok, vírusok lehetnek.
  • A frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos.
  • Étkezés előtt mossunk kezet! Ha kézmosásra nincs lehetőségünk, használjunk fertőtlenítő kéztörlő kendőt
  • Csak forrón tálalt meleg-ételt, hűtőben tárolt hideg-ételt fogadjunk el
  • Utcán árult, előre szeletelt gyümölcsöt vagy gyümölcsből facsart levet nem ajánlatos venni. A tojásos, darált húst tartalmazó, vagy töltelékes ételek fogyasztásának nagyobb a kockázata.
  • A langyos helyen tárolt, vagy kellően át nem sült étel veszélyes.
  • Ne fogyasszuk el az ételt, ha állott, romlásra gyanús, vagy szokatlan ízű!

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, gyros,