Talán ezért sincsenek olyan hosszú sorok a magyar boltokban

Pénzcentrum2015. január 19. 13:43

Megduplázódott az egyérintéses bankkártyák száma tavaly januártól szeptember végéig, meghaladva a 3,3 millió darabot. Ma tízből négy magyar kártya egyérintéses.

Az egyérintéses bankkártyák darabszámának ugrásszerű növekedésével párhuzamosan folytatódott az egyérintéses fizetésre alkalmas bankkártya-olvasó terminálok darabszámának évek óta tartó növekedése is: összesen 40 ezer darab ilyen terminál üzemel - tájékoztatta a Pénzcentrumot a MasterCard.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból kiderül: 2014 harmadik negyedévében a hazai, csaknem 86 millió bankkártyás fizetési tranzakcióból már minden hatodik volt egyérintéses.

Ebben az időszakban a hazai vásárlók minden korábbinál nagyobb összeget, megközelítően 47 milliárd forintot fizettek ilyen módon, ami összesen csaknem 13 millió fizetési tranzakciónak felel meg.

Egyérintéses fizetéssel jellemzően a kisebb összegeket fizetjük: míg MNB adatok szerint egy hagyományos bankkártyás tranzakció átlagértéke Magyarországon több mint 7 000 forint, addig egyérintéses kártyákkal alkalmanként átlagosan 3 900 forintot fizetünk.

A technológia a kereskedők és vásárlók körében egyaránt népszerű, hiszen segítségével jelentősen csökkenhet a sorok hossza a pénztáraknál, és rövidülhet a fizetéssel töltött idő.

Címkék:
vásárlás, bankkártya, paypass,