Így kerüld el a tömeget a karácsonyi nagybevásárlásnál

Pénzcentrum2014. december 18. 16:30

Adventi sorozatunk tizennyolcadik részében felfedjük a titkot: így lehet akár 5 perc alatt elintézni a karácsonyi nagy élelmiszervásárlást. Nem, a gyorsaság nem megy az olcsóság rovására.

A legtöbben a karácsonyi vásárlás gondolatától is irtóznak az ünnepek közeledtével, és különösen nehezen viselik, ha az ajándékok megvétele után még az élelmiszerekért is rohangálniuk kell. Macerának tekintik, hosszadalmas procedúrának. Pedig egy apró trükkel nagyon gyorsan, akár 5 perc alatt lezavarható a karácsonyi élelmiszervásár, legalábbis a Mirror cikke szerint.

Hogy mi a titok? A gigantikus szupermarketek ugyan tele vannak akciókkal, de ha mindent ott vásárolunk meg, egyáltalán nem biztos, hogy spórolunk és kevesebbet költünk összességében. Mert a többi termék, lehet hogy drágább, illetve olyasmit is megkívánhatunk, amire semmi szükségünk. Mivel több időt töltönk a bebarangolásával, több időnk van arra, hogy olyat vegyünk, amire nincs szükségünk.

Ezzel szemben a kisboltokban egyrészt a közeli lejáratú termékek gyakran szintén akciósak. Így árban egyáltalán nem biztos, hogy rosszabbul járunk, úgyis megesszük ezeket az elkövetkező pár napban. Másrészt pedig sokkal nyugodtabb körülmények között, és rövidebb idő alatt tudunk vásárolni.

A fent említett cikkben egy nagy áruházlánc egyik üzletét, és egy kisboltot vetettek össze ár és vásárlási sebesség szempontjából. Ez utóbbinál vizsgált tényező volt a tömeg is, aminek hiányában nyilván a kisbolt jóval gyorsabban bejárható volt. A teszt Angliában zajlott, és végül kiderült, hogy a kisboltban majdnem másfél fonttal, azaz 600 forinttal kevesebbet költöttek a nagybevásárlás során. Az ő megfigyeléseik szerint az általános tendencia az, hogy bizonyos termékek drágábbak a kisboltokban, például az alkohol, vagy a zöldségek, míg a friss hús olcsóbb.

A Pénzcentrum adventi naptára spórolóknak

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A Pénzcentrum idén adventi naptárral kedveskedik spórolós olvasóinak. Naponta újabb és újabb tippeket, trükköket adunk, hogy az idei karácsony vége ne egy újabb pénzügyi krach legyen. Összegyűjtött "jókívánságainkat" bármikor megtalálod címlapunkon, az adventi naptár címkére kattintva (lásd az alábbi képen).

Legutóbbi tippünket ITT találod.

 

Címkék:
vásárlás, karacsony, adventi naptar,